14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής στην Αθήνα

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής στις 29-31 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής (www.gerontology2018.gr) στις 29-31 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις, στη διάγνωση και σφαιρική αντιµετώπιση των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, στις συναρπαστικές προόδους στην αντιµετώπιση των χρονίων νοσηµάτων και νόσων φθοράς του οργανισµού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων αλλά ακόµη και στις προσπάθειες της επιστηµονικής έρευνας για την προώθηση της αντιγήρανσης.

Εξ’ άλλου, το συνέδριο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα µε τη νοσηλευτική φροντίδα και την κατ’ οίκων νοσηλεία, ενώ θα εστιάσει και σε οικονοµικά και κοινωνικά θέµατα, αφού η παρατεινόµενη οικονοµική κρίση δηµιουργεί επιπλέον προβλήµατα που αφορούν στη φροντίδα και την εν γένει διαβίωση των ηλικιωµένων.

Η χώρα µας είναι µία από τις πλέον γερασμένες χώρες της ?ύσης µε τα άτοµα άνω των 65 ετών να αποτελούν το 21,3% του πληθυσµού, ενώ λόγω και της χρόνιας υπογεννητικότητας, τα παιδιά έως 15 ετών αντιπροσωπεύουν µόλις το 14% του συνολικού πληθυσµού.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει ως αναγνωρισµένη ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση η Γηριατρική και παρά την οµόφωνη απόφαση της Ολοµέλειας του ΚεΣΥ το 2010 η οποία αποφάνθηκε θετικά, αλλά ούτε και σχετική προπτυχιακή εκπαίδευση στις περισσότερες ιατρικές σχολές της χώρας.

Το κενό αυτό στη χώρα µας καλύπτει σε ένα σηµαντικό βαθµό διαχρονικά η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία µε πλήθος επιστηµονικών εκδηλώσεων, εκδόσεων, επιµορφωτικών ηµερίδων και µετεκπαιδευτικών µαθηµάτων, καθώς και µε τα ανά διετία πανελλήνια συνέδρια.

Η Εταιρεία γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της που συµπίπτουν µε δύο ιδιαίτερα χαρµόσυνα γεγονότα. Κατ’ αρχάς, ανέλαβε ως επικεφαλής οµάδος συναφών φορέων τη διοργάνωση στην Αθήνα το Σεπτέµβριο του 2020 του διεθνούς συνεδρίου Γηριατρικής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής (EUGMS).

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι χάρις στην προσπάθεια ευάριθµης οµάδας επιστηµόνων πολλών ειδικοτήτων έγινε πραγµατικότητα η ίδρυση της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Γεροντολογίας-Γηριατρικής (www.gerolib.gr) στην οποία έχουν καταχωρισθεί ήδη περισσότερα από 1.200 σχετικά άρθρα και η οποία είναι προσβάσιµη από 1ης Οκτωβρίου 2017 σε κάθε ενδιαφερόµενο.

Επιπλέον, η ΕΓΓΕ σε συνεργασία µε το Υπουργείο Υγείας εκπονεί το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραµµα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωµένων Ατόµων «Ηπιόνη», το οποίο βρίσκεται ήδη στον 3ο χρόνο του, έχοντας ως θέµατα τον Σακχαρώδη ?ιαβήτη (2015), την Οστεοπόρωση-Πτώσεις-Κατάγµατα (2016) και την Άνοια (2017), µε συµµετέχουσες για καθένα θέµα όλες τις συναφείς επιστηµονικές εταιρείες και φορείς.

Η θεµατολογία του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου θα υπερβεί κατά πολύ τα στενά όρια των Επιστηµών Υγείας, στοχεύοντας στην ανάδειξη των θεµάτων της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης, την ενσωµάτωση της τεχνολογίας στην καθηµερινή ζωή των ατόµων της τρίτης ηλικίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τα δικαιώµατά τους στην υγεία, την πρόνοια και την ισότιµη µεταχείριση, αλλά και στην πολιτική για την ενίσχυση της οικογένειας καθώς και των φροντιστών και την αποτελεσµατικότερη οργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για ηλικιωµένους.

Εξ’ άλλου θα τονισθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών στο προσδόκιμο ζωής αλλά ιδιαίτερα στη μείωση των ετών υγιούς ζωής και καλής ποιότητας υγείας των ηλικιωμένων καθώς και η αύξηση της επίπτωσης των συνήθων χρονίων παθήσεων όπως του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της κατάθλιψης, της οστεοπόρωσης, της οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος και των συχνότερων μορφών καρκίνου. Επίσης, η ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνοτέρων χρονίων νόσων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες.

Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις 20:00 μ.μ. στην αίθουσα Olympia. Η Εισαγωγική Ομιλία με τίτλο «Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία: 40 χρόνια δράσης», θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο της .ΓΓΕ Καθηγητή Ιωάννη Γ. Καραϊτιανό, ενώ την Εναρκτήρια Διάλεξη με τίτλο «Η φυσιολογία του γήρατος» θα κάνει ο Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης.

Την Τελετή Έναρξης θα πλαισιώσει μουσικά η Μικτή Χορωδία «60+» του Δήμου Χαλανδρίου με ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.

Θα ακολουθήσει δεξίωση υποδοχής με τη συνοδεία πιάνου από την Άννα Δημουλά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk