Καταγγελίες επιζώντων κατά της κυβέρνησης για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Όπως καταγγέλλουν οι τρεις επιζώντες, αλλά και συγγενής των θυμάτων στο Spiegel Online, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, ωστόσο δεν έκαναν τίποτα για 24 ώρες.

Καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου, κάνουν οι τρεις επιζώντες καθώς και συγγενής των θυμάτων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, «οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν», σημειώνοντας πως η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με 24 ώρες καθυστέρηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν μιλώντας με δημοσιογράφους, ένας Αφγανός, συγγενής των 21 προσφύγων, ο οποίος διέμενε στο κέντρο υποδοχής της Σάμου ειδοποιήθηκε, μέσω της εφαρμογής WhatsApp, από τους συγγενείς του ότι το πλεούμενο που τους μεταφέρει βυθίζεται.

Αμέσως ζήτησε βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα, ενώ παράλληλα μετέβη ο ίδιος σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί παρακαλώντας τους να αναζητήσουν τους συγγενείς του. «Όλοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος όμως δεν τους πίστεψε και συνέχισε να απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο» αναφέρει το Spiegel.

Όπως αποδείχθηκε, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περισσότερες από 24 ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα, ωστόσο ήταν ήδη αργά για 18 ανθρώπους –μεταξύ των οποίων και παιδιά, καθώς ένας κάτοικος του Αγαθονησίου είχε εντοπίσει και περισυλλέξει τους επιζήσαντες.

«Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία είναι να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους επιζώντες» προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι επιζώντες του ναυαγίου, προχώρησαν σε μια ακόμα καταγγελία που θα πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως ανέφεραν, ένα άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης. «Οι επιζώντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το άγνωστο πλοίο απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί» σημειώνει το Spiegel.

Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης σημειώνει παράλληλα την επικοινωνία που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επιζώντες για το συμβάν και ειδικότερα την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά και αυτή του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή δύο ημέρες αργότερα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Spiegel, ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες, συμπληρώνοντας πως ο υπουργός Ναυτιλίας «επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση».

Απάντηση του Λιμενικού

Στις καταγγελίες τριών επιζώντων και συγγενών των θυμάτων εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των προσφύγων που ναυάγησαν στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου, απαντά το Λιμενικό Σώμα.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως αμέσως μόλις έγινε γνωστό στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης το περιστατικό του ναυαγίου, οργανώθηκε και έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρει, στις έρευνες συμμετείχαν:

Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Γερμανικό σκάφος δύναμης Frontex
Τέσσερα αλιευτικά σκάφη
Δύο παραπλέοντα Φορτηγά πλοία
Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού
Αεροσκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Λετονικό αεροσκάφος δύναμης Frontex
Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας
Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού
Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Δύο ιδιώτες δύτες
Λετονικό σκάφος δύναμης Frontex και
Σκάφος εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας
Παράλληλα, προς αποφυγή παρερμηνειών, όπως αναφέρει, την προηγούμενη ημέρα του συμβάντος το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω 112 και μέσω ΜΚΟ για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση πλησίον του Αγαθονησίου.

«Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η τοπική Λιμενική Αρχή και διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι παράτυπα εισερχομένων προσώπων που επέβαιναν σε δύο λέμβους. Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αποβιβασθέντες δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς. Οι έρευνες διήρκησαν για επιπλέον τέσσερις ώρες από την ώρα της ασφαλούς αποβίβασης των παράτυπα εισερχόμενων προσώπων στη νήσο, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας της Τουρκίας το οποίο στη συνέχεια ανέφερε ότι, μετά από έρευνες που διενήργησε στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρχε λέμβος σε κίνδυνο» προσθέτει.

Επιπλέον, σημειώνει ότι από τη διερεύνηση των δεδομένων προκύπτει ότι τα περιστατικά αποβίβασης παράτυπα εισερχόμενων προσώπων της 16ης Μαρτίου είναι ανεξάρτητα από το τραγικό περιστατικό της 17ης Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους θεωρούμε πως απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk