Δημόσια Διοίκηση: Εκδικητική προς τον πολίτη

Ανεπαρκής, εγκλωβισμένη στην πολυνομία και ενίοτε εκδικητική προς τον πολίτη είναι η εικόνα της δημόσιας διοίκησης, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, η µη τήρηση της νοµιµότητας λαµβάνει κυρίως έξι συγκεκριµένες µορφές.

Ανεπαρκής, εγκλωβισμένη στην πολυνομία και ενίοτε εκδικητική προς τον πολίτη είναι η εικόνα της δημόσιας διοίκησης, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρατίθενται καταδεικνύουν ότι το σύγκρονο και φιλικό κράτος προς το πολίτη παρεμένει ακόμη όνειρο.

Στο επίκεντρο της έκθεσης του ΣτΠ για το 2017 βρίσκεται το ζήτηµα του κράτους δικαίου και της νοµιµότητας της διοικητικής δράσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, η µη τήρηση της νοµιµότητας, σύµφωνα µε το περιεχόµενο των αναφορών των πολιτών και την επεξεργασία των θεµάτων από το επιστηµονικό προσωπικό, λαµβάνει κυρίως έξι συγκεκριµένες µορφές:

1. µη εφαρµογή της ισχύουσας νοµοθεσίας
2. παρερµηνεία του νόµου
3. επιλεκτική ή και προβληµατική εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου
4. πολυνοµία µε ασάφειες και κακή νοµοθέτηση
5. νοµοθέτηση πέραν των ορίων εξυπηρέτησης του δηµοσίου συµφέροντος
6. ύπαρξη διοικητικών δυσλειτουργιών στην εφαρµογή της νοµοθεσίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk