Στη Βουλή στοιχεία για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Αβραμόπουλου

Στοιχεία για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και των αντιικών

Στοιχεία για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και των αντιικών φαρμάκων κατά την περίοδο 2006 – 2011 διεβίβασε αμελλητί η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή, ανασύροντας παλαιότερη δικογραφία που είχε μπει στο αρχείο.

Αφορμή στάθηκε έτερη δικογραφία, νωπή, που ήταν υπό διερεύνηση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, ύστερα από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Ο συγκεκριμένος φάκελος, με ενσωματωμένη – επιβαρυντική – έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Η Βουλή καλείται πλέον να εξετάσει τη διάπραξη ή μη του αδικήματος της απιστίας.

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΦ στην καταγγελία που είχε υποβάλει ανέφερε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντιικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ, Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, και προκειμένου να ελεγχθεί η καταγγελία, η εισαγγελέας Μαρούδα έδωσε εντολή για έρευνα στο ΣΕΥΥΠ. Στην έκθεση του Σώματος, η οποία σημειωτέον παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, αναφέρεται ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας το διάστημα 2006 – 2011 και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιικών σκευασμάτων.

Όπως διευκρινίζεται, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισής της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.

Βασική προϋπόθεση – τονίζεται – για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης, με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση φαρμάκων, θεωρείται η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος, ενδεικτικού της ύπαρξης πανδημίας, που ωστόσο απουσίαζε.

Στην έκθεση των Επιθεωρητών, υπογραμμίζεται ότι στη σχετική σύμβαση δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα τη σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών Υγείας.

Από τη διαδικασία απουσιάζει και η διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ, η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Υπό το φως της έρευνας για τη Novartis, η Εισαγγελία Διαφθοράς ανέσυρε από το αρχείο δικογραφία που αφορούσε την προμήθεια αντιικών φαρμάκων αλλά και αντιγριπικών (πανδημικών) εμβολίων που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk