Συνάντηση Ξανθού με φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις φαρμάκων

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων απασχόλησε τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων απασχόλησε τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν μέχρι και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
«Είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.
Οι ελλείψεις αφορούν στις ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες.
Εκφράστηκε η ανάγκη λήψης καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και εφαρμογής της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.
Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΥΦΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, οι αυξήσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες και επιβαρύνουν τους καταναλωτές, που οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk