Υπό το φόβο του πλειστηριασμού οι στρατηγικά κακοπληρωτές σπεύδουν στις τράπεζες να διακανονίσουν την εξόφληση του δανείου τους για την τακτοποίηση του οποίου αδιαφορούσαν επί χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία ένας στους τρεις δανειολήπτες προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που προς το παρόν δείχνει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην επίτευξη του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 332 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιούνταν χθες, Τετάρτη, οι 96 ανεστάλησαν αφού οι δανειολήπτες ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τον διακανονισμό του δανείου τους, ενώ οι οχτώ ματαιώθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση.

Στην πλατφόρμα eauction.gr αναρτώνται καθημερινά νέοι πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων, γραφείων, αγροτεμαχίων, εργοστασίων, ξενοδοχείων κ.α.

Αυτή τη στιγμή το 87% των συμβολαιογράφων διενεργεί πλειστηριασμούς, ενώ έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ήδη πάνω από 280 συμβολαιογράφοι έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ όσοι έχουν κάνει αίτηση αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 400.

Με τους πλειστηριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Τράπεζες επιδιώκουν εκτός του συνετισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών, να ρευστοποιήσουν και περιουσιακά στοιχεία μεγαλοφειλετών καλύπτοντας έτσι μέρος των εξασφαλίσεων από απλήρωτα δάνεια.

Άλλοι τρόποι ώστε να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι οι ρυθμίσεις χιλιάδων κόκκινων δανείων ώστε να καταστούν ενήμερα, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, κυρίως επιχειρηματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια και κατά ένα σημαντικό μέρος διαγραφές από τα βιβλία τους μέρους δανείων. Στόχος είναι να μειωθούν έως τα τέλη του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 64 δισ. ευρώ από 100 δισ. ευρώ σήμερα.