Τι απαντά ο Γ. Μώραλης στον ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Την αντίδραση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπασπύρου για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά και το κτήριο της Ραλλείου.

Την αντίδραση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπασπύρου για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά και το κτήριο της Ραλλείου.
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι: «Εντύπωση μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του 3ου κατά σειρά Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, που αναλαμβάνει να «τρέξει» την υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά κυρίου Δ. Παπασπύρου, ύστερα από την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Από μόνο του και μόνο το γεγονός αυτό, αποδεικνύει και εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της καθυστέρησης. Υπάρχει σοβαρό κράτος που θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα ένα έργο τέτοιας σημασίας και ανά ένα χρόνο αλλάζει το πρόσωπο που θεωρητικά συντονίζει όλους τους υπόλοιπους; Θα περίμεναν λοιπόν όλοι όσοι ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν στο σημερινό ακατάλληλο κτήριο της οδού Σκουζέ και εννοώ πολίτες, δικηγόρους, δικαστές, υπαλλήλους και άλλους, μια ξεκάθαρη απάντηση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, του τι γίνεται με την υπόθεση και σε καμιά περίπτωση τη μεταφορά ευθυνών για την απαράδεκτη και ανεξήγητη πλέον καθυστέρηση από το αρμόδιο υπουργείο στον Δήμο Πειραιά.»
Και έθεσε μια σειρά ερωτημάτων λέγοντας: «Αλλά αφού επέλεξε αυτόν τον τρόπο ο Γενικός Γραμματέας, τον καλώ δημόσια να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα και αόριστα στα εξής:

Α)Ποιός και γιατί ανέλαβε τη μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου της πρώην Ραλλείου καθώς και ποιός πλήρωσε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Β) Ποιός θα αναλάβει, ποιος θα πληρώσει (σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πόσο χρόνο θα κάνει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης για τη δημοπράτηση;

Γ) Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο, από ποιόν θα πληρωθεί(σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πότε θα ολοκληρωθεί τελικά;

Δ) Ποιά είναι τα αρμόδια όργανα που θα εγκρίνουν τελικά -όπως στην δήλωσή του ισχυρίζεται- και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου.

Ε) Να μας ενημερώσει για μια, ειλικρινά για μια μόνο ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.»
Επιπλέον ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι: «Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι ο Γενικός Γραμματέας ή δεν γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης ή είναι παραπληροφορημένος, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο άστοχη, παραπλανητική και πρόχειρη απάντησή του. Εκτός φυσικά αν κάτι άλλο συμβαίνει. Περιμένω με ιδιαίτερη αγωνία και μάλιστα όσο γρήγορα απάντησει στις χτεσινές μου δηλώσεις, τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που σήμερα θέτω.»

Υπογράμμισε ακόμη ότι: «Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά θα προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, καθώς και σε Συνέντευξη Τύπου, ώστε να παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα με ημερομηνίες και να καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο, για το τι ο κάθε ένας έχει πράξει μέχρι σήμερα γιατί εδώ ταιριάζει κάλλιστα η παροιμία, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για τις προσπάθειες και ενέργειές του, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα και όχι με λόγια το ενδιαφέρον του».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπασπύρου είχε επισημάνει σε δήλωση του: «Εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα με δηλώσεις που αποδίδονται στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη σχετικά με ενδεχόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άρση της απόφασής του προς παραχώρηση της Ραλλείου Σχολής για τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου. Ο Δήμαρχος Πειραιά γνωρίζει ότι γίνονται ενέργειες για την επίσπευση της διαδικασίας. Εξάλλου, και ο ίδιος ήταν παρών σε διευρυμένη συνάντηση με αρμόδιους πολιτικούς και διοικητικούς φορείς, που διεξήχθη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24/11/2017.»
Επιπροσθέτως είχε σημειώσει ότι: «Είναι απορίας άξιο ότι καταλογίζονται δήθεν καθυστερήσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου, όταν μάλιστα έγγραφο του Δήμου Πειραιά που απαντά σε ερωτήματα για τους όρους της παραχώρησης αποστάλθηκε μετά την παραπάνω συνάντηση μόλις στις 6/12/17, δηλαδή έναν χρόνο περίπου μετά από την αποστολή των ερωτημάτων από το Υπουργείο.Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας στην εύλογη αγωνία κάθε ενδιαφερομένου, ενημερώνουμε ότι η υπόθεση της παραχώρησης βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισής της από τα αρμόδια όργανα, με πρώτιστο μέλημα να εξασφαλιστούν πλήρως όλες οι παράμετροι για την μετατροπή του υφιστάμενου χώρου σε ένα λειτουργικό και ασφαλές κτίριο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk