Η στρατηγική του Δήμου Πειραιά για την Γαλάζια Ανάπτυξη 2018-2024

Την Στρατηγική του Δήμου Πειραιά για την Γαλάζια Ανάπτυξη 2018-2024 παρουσίασαν την Τετάρτη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά.

Την Στρατηγική του Δήμου Πειραιά για την Γαλάζια Ανάπτυξη 2018-2024 παρουσίασαν την Τετάρτη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, ο κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης.
Στον χαιρετισμό του ο κ.Μώραλης επεσήμανε ότι «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που διαμόρφωσε στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να μην το έχουμε κάνει, όταν από την πρώτη στιγμή της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή διακηρύττουμε την τεράστια σημασία που έχει η θάλασσα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Πειραιάς, αναπτύσσεται ταχύτατα και εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο λιμάνι υψηλών προδιαγραφών.»

Επίσης τόνισε ότι: «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της Γαλάζιας Ανάπτυξης: Χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους τη θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση του ναυτιλιακού cluster που ήδη δημιουργήθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΠ. Δημιουργούμε ήδη το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στηρίζουμε το Bluegrowth, μια πρωτοποριακή δομή υποστήριξης της γαλάζιας καινοτομίας και γιορτάζουμε στον Πειραιά τις Ημέρες Θάλασσας αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης μας με εξωστρεφείς δράσεις. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον κ. Πέτρο Κόκκαλη, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Ευχαριστώ επίσης, όλους τους φορείς που συνέβαλαν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση της στρατηγικής του Δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, έτσι ώστε να ενώσουμε δυνάμεις και να προσφέρουμε στην πόλη μας ευκαιρίες οικονομικής ανάκαμψης και ενίσχυσης της απασχόλησης.»
Ο κ.Κόκκαλης σημείωσε ότι «η σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δισεκ. ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία.»

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε επιπροσθέτως ότι: «Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Στο συνεχώς αυτό εξελισσόμενο περιβάλλον και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Πειραιά, ο Δήμος εκπόνησε Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη για την περίοδο 2018-2024, όντας ένας από τους πρώτους Δήμους που διαμορφώνει ανάλογη στρατηγική σε τοπικό επίπεδο, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου. Η εν λόγω Στρατηγική στοχεύει στη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας στην πόλη, ενισχύοντας το ρόλο της ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλοντας στην καθιέρωση του Πειραιά και της Ελλάδας ως κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και δράσεων για την ανάπτυξη της πόλης ως ενός καινοτομικού, ανταγωνιστικού και ανθεκτικού κόμβου της Γαλάζιας Οικονομίας, με διεθνή προσανατολισμό και εμβέλεια. Ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία της πόλης μας.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk