Δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 7 απ’ τους ακροδεξιούς

Ποινικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων για τις επιθέσεις σε χώρους αντιεξουσιαστών και μεταναστών άσκησε η

Ποινικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων για τις επιθέσεις σε χώρους αντιεξουσιαστών και μεταναστών άσκησε η εισαγγελέας, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν σήμερα Τετάρτη, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Οι διώξεις αφορούν κατά περίπτωση:
– διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων
– εμπρησμό
– έκρηξη
– διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 4 κακουργήματα αφορούν 7 συλληφθέντες, ενώ τα πλημμελήματα τους υπόλοιπους 4, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος.
Οι συλληφθέντες είναι συνολικά 11, κρίνεται όμως ότι δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό συμμετοχής. Η
ποινική τους μεταχείριση είναι πλέον στα χερια του ανακριτή, ο οποίος και θα εξατομικεύσει τις κατηγορίες.
Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται 30χρονος δικηγόρος από τον Πειραιά ο οποίος – με βάση τα όσα συνέλεξε η αστυνομία από συνομιλίες που καταγράφηκαν – , εμφανίζεται να είχε ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται.
Στη δικογραφία – σύμφωνα με πληροφορίες – υπάρχουν και οι ομολογίες 2 νεαρών για συμμετοχή σε μεμονωμένες, επιμέρους πράξεις, ενώπιον της εισαγγελέως ωστόσο φέρονται να ανακάλεσαν τα όσα είπαν στην αστυνομία.
Τι λέει το διαβιβαστικό της Αστυνομίας

Οι πρώτοι επτά κατηγορούμενοι έχουν ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα τουλάχιστον τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές , είτε ως Combat 18 Hellas που επιδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Έχουν μέχρι τώρα αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες στο πλαίσιο της οργάνωσης που φέρεται να δρούσε πριν το 2010 ( όπως λέει ένας εκ των κατηγορουμένων προανακριτικά) τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρια για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ωστόσο συμπλήρωσε τα τηλεφωνά τους.

Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Δεκάδες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων οι οποίες θεωρείται ότι ήταν κομβικής σημασίας για την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης.

Στο διαβιβαστικό συμπεριλαμβάνονται αναφορές από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα ανάφερουν κάποιον Λύκο από την ΧΑ

Οι συνομιλίες

Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δυο κατηγορουμένων που μιλούν για την κατόπτευση χώρου, συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση και αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι.

Αναφέρονται μάλιστα σε συνομιλία 13/12/17 σε αρχηγό ο οποίος τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν.

Προτείνει ένας στις συνομιλίες να γράψουν στους τοίχους σβάστιγκες.

Καταγράφεται συνομιλία ότι «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις (23-1-2018)

Μετά από κάθε δράση, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, στέλνεται βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» και φέρεται ως υψηλόβαθμος

Αναφέρεται σε συνομιλία : «Να σταματήσουν να χτυπούν τα «παιδάκια» και να ασχοληθούν με το δημόσιο».

Καταγράφεται η παρουσία αρχηγού των ΑΜΕ

Σε εφόδους στα σπίτια αναφέρονται ότι εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων σπαθιά , στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλόπ , ποσότητες εκρηκτικών κ.α.

Υλικό από το διαδίκτυο : απο κείμενα που έχουν δημοσιεύσει , αυτοπαρουσιάζεται η οργάνωση ως ριζοσπάστες εθνικιστές, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα, από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, οργάνωση Εθνικό σοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι.
-Αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα κατά τη νύχτα ώστε να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 02:00′ πρι και 04:00’ πμ, και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται τυπικά από δύο (2) έως πέντε (5) μέλη.

-Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την στρατολόγηση νέων μελών και τον τρόπο δράσης τον ομάδων για επιθέσεις σε στόχος τους, τόσο κατά την προετοιμασία και την διάρκεια αυτής, όσο και μετά την περαίωση αυτής.

– Η προαναφερόμενη οργάνωση διατηρεί ή διατηρούσε στο διαδίκτυο, όπου και δημοσιεύονταν τόσο οι αναλήψεις ευθύνης, όσο και προπαγανδιστικά υλικό αλλά και άλλες αναρτήσεις.

Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό:

Λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, καθόριζε στόχους , έδινε οδηγίες στα μέλη , ανέθετε ρόλους , παρείχε προστασία στα μέλη ακόμη και νομική .

Δεν ήξεραν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο «Τσάμπ». Κάθε ενέργεια ανέβαινε στο διαδικτυακό προφίλ .

-Στον εμπλεκόμενο δικηγόρο είχε δοθεί η εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα . Λάμβανε απευθείας οδηγίες από τον διευθύνοντα την οργάνωση.

-Αναφέρουν ότι τα μέλη τους υπηρετούν μονάχα την οργάνωση κα κανέναν άλλον και πως δεν έχουν αρχηγό.

-Εχουν ενταχθεί στην οργάνωση, η οποία είναι ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων του άρθρου 187 του Π.Κ. και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον τριάντα (30) ενέργειες. Συγκεκριμένα προέκυψε ότι η εγκλημιατική οργάνωση είχε διαρθρωθεί και λειτουργούσε ως

-Προανακριτικά 4 εκ των συλληφθέντων φέρονται να αποδέχονται την εμπλοκή του στην Οργάνωση αλλά και σε ενέργειες. Οι υπόλοιποι πέντε επιφυλάχθηκαν

* Απολογούμενος ο (Τσάμπ) αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Επίσης, δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό και έχει ένα ρόλο συντονιστή ο οποίος είναι ο ίδιος. Ο ρόλος του συντονιστή είναι, να συντονίζει το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου, τα οποία μαζί το υλικό του δήλωναν και το όνομα της οργάνωσης που επιθυμούν να φαίνεται στην ανάρτηση· ο ίδιος αποφάσιζε για το αν θα αναρτηθεί αυτό και με ποιο όνομα. Διατηρεί δυο προφίλ στο facebook

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk