Αφρικανική σκόνη: Τι να προσέξετε

Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία και κατά 50% η έντασή του.

Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία και κατά 50% η έντασή του.

Η Κρήτη λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με την Αφρικανική Ήπειρο έχει κυριολεκτικά καλυφθεί από σκόνη και συνδυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίας που επικρατούν στο νησί, η κατάσταση είναι αφόρητη. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του Λεκανοπεδίου της Αττικής και την Πελοπόννησο.

Η μεταφορά σκόνης ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της νότιας τάσης των ανέμων, ενώ και μία θερμή εισβολή από τα νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

Υποχώρηση του φαινομένου αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση των δυτικών ανέμων καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Από τι αποτελείται το νέφος αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Καμπεζίδη, το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης έχει αυξηθεί κατά 100% σε συχνότητα και κατά 50% σε ένταση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ερημοποίηση στη Σαχάρα προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή οφείλονται κυρίως στη φορά των ανέμων και σε κάθε γραμμάριο, δεν αποκλείεται να ανιχνευτούν μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο και βανάδιο, σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Μέτρα προστασίας συστήνει το υπουργείο Υγείας

Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας σε της ενημέρωσης που εξεδόθη χθες από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, αναφέρει ότι: Οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 σήμερα και αύριο θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα (101-150 μg/m3 ), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την εγκύκλιο (ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14) με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 101-150 μg/m3

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών,

θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 101-150 μg/m3

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk