Όπλο κατά των επιδημιών τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα

Τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα «μπαίνουν» στη μάχη του εντοπισμού και ελέγχου επιδημιών. Μέσω της πρωτοβουλίας «Big Data for Good», το Ίδρυμα Vodafone πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Γκάνα

Τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα «μπαίνουν» στη μάχη του εντοπισμού και ελέγχου επιδημιών. Μέσω της πρωτοβουλίας «Big Data for Good», το Ίδρυμα Vodafone πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Γκάνα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκτεταμένη έξαρση επιδημιών. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα προγράμματα του είδους διεθνώς, το οποίο χρησιμοποιεί συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των τάσεων της μετακίνησης του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο.
Τα δεδομένα εν συνεχεία θα αναλύονται για να παράσχουν σωτήριες πληροφορίες κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επιδημίας – όπως εκείνη του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική το 2014, που αποτέλεσε το πιο διαδεδομένο καταγεγραμμένο ξέσπασμα του ιού Ebola στην ιστορία.
Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών, τις οποίες η κυβέρνηση της Γκάνας θα μπορεί να αξιοποιήσει σε διάφορους τομείς που άπτονται της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σώζοντας και βελτιώνοντας εν τέλει ανθρώπινες ζωές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι σε θέση να κατανέμουν αποτελεσματικότερα τους διαθέσιμους πόρους και να εντοπίζουν τις περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών επιδημιών. Το επίπεδο δραστηριότητας από κάθε σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να παράσχει έναν «χάρτη θερμότητας» σχετικά με το πού βρίσκονται οι άνθρωποι και πόσο μακριά κινούνται κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ενώ τα συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς -συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της γεωργίας και των μεταφορών.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αφρική, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone και το Ίδρυμα William and Flora Hewlett, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Από κοινού θα χρηματοδοτήσουν το έργο μιας ομάδας επιστημόνων δεδομένων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Flowminder. Σε στενή συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γκάνας (GSS) και τη Vodafone Γκάνα, η Flowminder θα συλλέξει, συγκεντρώσει, ενσωματώσει και αναλύσει ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Vodafone, τις οδηγίες προστασίας δεδομένων της GSMA και τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Γκάνα.
Εκτιμάται ότι το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους, θα συμβάλει στη διάσωση ζωών, παρέχοντας λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία στην κυβέρνηση της χώρας. Τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με στόχο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προκλήσεων για την υγεία.
«Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε μεγάλης κλίμακας συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ικανότητα εξέτασης της κινητικότητας ενός ολόκληρου πληθυσμού. Δεδομένου ότι μπορούμε πλέον να μετρήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα, είναι δυνατόν να μοντελοποιήσουμε τον τρόπο διάδοσης των λοιμώξεων. Η προοπτική αυτή ενδέχεται να σώσει χιλιάδες ζωές» δήλωσε σχετικά ο κ. Joakim Reiter, διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk