• Αναζήτηση
 • Ενωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Θεσμικά ανεπίτρεπτη η παρέμβαση της Β. Θάνου

  «Θεσμικά ανεπίτρεπτη» και «νομικά εσφαλμένη» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη χθεσινή δήλωση - παρέμβαση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, για την υπόθεση Novartis.

  «Θεσμικά ανεπίτρεπτη» και «νομικά εσφαλμένη» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη χθεσινή δήλωση – παρέμβαση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, για την υπόθεση Novartis.

  Με ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει ότι η εκτίμηση της κυρίας Θάνου «περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη – Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της».
  «Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή, ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών, σημειώνει χαρακτηριστικά.
  Παράλληλα, η Ένωση αποδομεί τα περί «συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή», ενώ χαρακτηρίζει «ανήθικους» και «υποβολιμαίους» οποιουσδήποτε υπαινιγμούς διατυπώνονται σε δημοσιεύματα.
  «Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk