«Κοιτάξτε εκείνη την κουκκίδα. Είναι εδώ, είναι το σπίτι. Αυτή η κουκκίδα είμαστε εμείς» έλεγε ο αστρονόμος-αστροφυσικός Καρλ Σέιγκαν (1934-1996). Αυτή η μπλε κουκκίδα ήταν η Γη όπως φαινόταν από τον Κρόνο και όπως τη συνέλαβε ο φακός του Voyager 1 το 1990.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο πρόγραμμα Blue Dots του SolidarityNow για τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Το SolidarityNow, με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της ECHO, ολοκλήρωσε στη χώρα μας την πρώτη φάση (Αύγουστος 2016 – Οκτώβριος 2017) του καινοτόμου προγράμματος Blue Dots, ως μέρος των προσπαθειών του για την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων προσφύγων και μεταναστών. Μία από τις προτεραιότητες της οργάνωσης ήταν και παραμένει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά.
«Για εμάς, κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Κάθε ένα από αυτά κουβαλά τη δική του ιστορία, έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του μέλλον. Αν καταφέρουμε να αποτελέσουμε ένα μικρό στήριγμα στην πορεία τους, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε στους ήρωες, αλλά στη δύναμη που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν με ειλικρίνεια. ΤαBlueDotsείναι η εικόνα του κόσμου μας όπως την οραματιζόμαστε στοSolidarityNow» δηλώνουν ο Θοδωρής και η Ελένη, μέλη της ομάδας του προγράμματος.

Προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων

Τα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας (γνωστά ως Blue Dots) για παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, λειτούργησαν σε 12 σημεία σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας βασικές υπηρεσίες και υποστήριξη. Παράλληλα, η σύνθεση και η ανάπτυξη των ομάδων παρέμειναν ευέλικτες και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες οικογενειών και παιδιών που βρίσκονταν σε κίνηση. Ως αποτέλεσμα, οι δωρεάν υπηρεσίες προσφέρθηκαν σε 20 διαφορετικές τοποθεσίες σε Ηπειρο, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στην Αττική.
Το πρόγραμμα της μπλε κουκκίδας ξεπέρασε τους στόχους των υπευθύνων του καθώς 4.134 πρόσφυγες και παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη (PSS), δημιουργήθηκαν 10 χώροι θηλασμού και παροχής νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής (MBC), εκεί 416 μητέρες ωφελήθηκαν από την παροχή συμβουλών για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών, ενώ 84 εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν στην προστασία των παιδιών.
Τα παιδιά και οι οικογένειες εντοπίστηκαν και παραπέμφθηκαν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, σε αυτό το διάστημα 1.138 άτομα με προβλήματα υγείας παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας, 507 παιδιά σε επίσημες ή ανεπίσημες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, 388 ασυνόδευτα παιδιά ή και ευάλωτοι ενήλικοι σε υπηρεσίες παροχής στέγασης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 977 παραπομπές ατόμων που είχαν ανάγκη νομικής στήριξης.
«Θέλω να στείλω ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους ανθρώπους μου, θέλω να τους πω ότι πρέπει να αθλούνται και να μην εγκαταλείπουν ποτέ» λέει η Φατιμά, μετά τη συμμετοχή της στον 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημι-Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης όπου τερμάτισε με χρόνο 00.13.56. Το 16χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν είναι ωφελούμενη της «γωνιάς υποστήριξης παιδιών και εφήβων» στη μονάδα Blue Dot, που λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαίδευση: ο επόμενος μεγάλος στόχος των Blue Dots

Η 2η φάση του προγράμματος Blue Dots ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2018, επεκτείνει το ρόλο και την αποστολή του εστιάζοντας στην εκπαίδευση. Στόχος της νέας παρέμβασης είναι να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών θα έχουν πρόσβαση σε μια ολιστική διάθεση υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης, τόσο στα κέντρα φιλοξενίας όσο και στον αστικό ιστό, με επίκεντρο την αυξημένη προστασία, την ευημερία και την κοινωνική τους ένταξη.

HeliosPlus