• Αναζήτηση
 • ΣτΕ: Τελεσίγραφο για αναπροσαρμογή και αναδρομικά στους ένστολους

  Τελεσίγραφο για αναπροσαρμογή, αναδρομικά, εντός οκτώ μηνών των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απευθύνει στην κυβέρνηση -και δη τον υπουργό Οικονομικών- το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τελεσίγραφο για αναπροσαρμογή, αναδρομικά, εντός οκτώ μηνών των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απευθύνει στην κυβέρνηση -και δη τον υπουργό Οικονομικών- το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει ως προς το διάστημα από 1ης Αυγούστου 2012 έως 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ παράλληλα πρέπει να καταβληθούν οι σχετικές διαφορές αποδοχών και συντάξεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα υπάρξει πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.

  Πιο συγκεκριμένα, στον απόηχο αποφάσεων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου το 2016 που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε δυο αποφάσεις με τις οποίες καθιστά σαφές ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και  πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ  και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».
  Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν επίσης ότι όπως προκύπτει  η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των  τελευταίων  αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».
  Οι δικαστές αναγνωρίζουν τις όποιες εγγενείς  δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των  αποφάσεων της Ολομέλειας, πλην όμως υπογραμμίζουν ότι η διοίκηση θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται, έχοντας τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της, με σκοπό τη μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν.
  Οι αποφάσεις αφορούν όλους τους ένστολους
  Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με άλλες δύο αποφάσεις της έκρινε  ότι οι  αποφάσεις   με τις οποίες  δικαιώθηκαν οι ένστολοι  για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους,  περιλαμβάνουν και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.
  Με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της για τους ενστόλους αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους αποστράτους στρατιωτικούς και όλους τους εν ενεργεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk