Οποιαδήποτε άλλη ομάδα είχε τη φετινή χρονιά του Ολυμπιακού, θα το είχε… παρατήσει. Οι Ερυθρόλευκοι ακόμη και σήμερα κρατούν την τύχη στα χέρια τους, σε επίπεδο νταμπλ.

Όταν σε ένα εκτός έδρας ματς έχεις για κορυφαίο τον τερματοφύλακα σου και ο αντίπαλος το ίδιο, τότε αναπόφευκτα οι πιθανότητες σου για επικράτηση περιορίζονται αισθητά. Σα να λέμε ο Ολυμπιακός, ο Σίλβιο Προτό, ο Γιώργος Αθανασιάδης του Αστέρα και όσα συνέβησαν πριν από λίγες ώρες στην Τρίπολη.

Οι πρωταθλητές δεν έκαναν τη δέκατη νίκη στη σειρά και όπως καταλαβαίνει ο καθένας αυτή η πρώτη βαθμολογική απώλεια -έπειτα από μήνες- τους βάζει σε μια διαδικασία άβολη. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ τους προσπέρασε.

Προφανώς και η εμφάνιση για την ομάδα του Γκαρθία (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) ήταν μακριά από τις προσδοκίες. Αν όμως στο τέλος της χρονιάς οι Πειραιώτες ψάξουν για βαθμούς που τους έλειψαν, για την κατάκτηση του τίτλου, πιθανότατα θα συνειδητοποιήσουν πως άλλη ισοπαλία με τον Αστέρα ήταν γκέλα. Αυτή στο Φάληρο (1-1) που ο βαθμός σώθηκε στις καθυστερήσεις. Το χθεσινό δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Η ΑΕΚ έχασε στην Τρίπολη, ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάει ακόμη…

Αυτό που εξελίσσεται είναι της… υπομονής, και απαιτεί μπόλικη ψυχραιμία. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο μπροστά και θα το κατακτήσει εκείνος που θα ανταποκριθεί και πνευματικά, όχι μόνο αγωνιστικά. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο σε μια σεζόν με τρεις προπονητές, με καλύτερους αντιπάλους από προηγούμενες χρονιές κλπ. Ξέρει ότι είναι και η ομάδα που για πολλούς και διάφορους λόγους ένα «σύστημα» ολόκληρο δεν τον θέλει πρωταθλητή. Αυτό που πρέπει να κάνει λοιπόν, είναι να μην στέκεται παραπάνω από ότι πρέπει σε όσα προηγήθηκαν. Σε εκείνα που δεν αλλάζουν.

Ο Προτό το διατύπωσε εξαιρετικά πριν από λίγο: «Με ενδιαφέρει μόνο να νικήσω στο επόμενο παιχνίδι. Και στο επόμενο και στο επόμενο… Έτσι θα είμαστε πρωταθλητές. Είναι δύσκολο να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια αλλά το ίδιο δύσκολο είναι και για τους άλλους. Το πιο σημαντικό όμως είναι να τα δίνεις όλα, κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση».

Οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην του Ολυμπιακού μια τέτοια σεζόν θα την είχε ήδη χαμένη. Παρατημένη στη μοίρα της. Οι Πειραιώτες ξέρουν ότι και σήμερα 29 Γενάρη κρατούν την τύχη στα χέρια τους και στις δύο διοργανώσεις που συμμετέχουν. Το σερί τους διακόπηκε, αλλά πριν φουντώσει η συζήτηση για τα λάθη του πρώτου ημιχρόνου και γιατί ο Γκαρθία δεν χωρά στο rotation τον Χατζισαφί, προέχει το αυτονόητο. Η σκέψη για το επόμενο σερί, που εάν και εφόσον θα είναι και το καθοριστικό.

Σημασία έχει πια το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ. Εκεί όπου δεν υπάρχει δικαίωμα στο λάθος μιας και συζητάμε για… εξάποντο. Όπως σημασία έχει και αυτό το τελευταίο μεταγραφικό τριήμερο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα του ρόστερ. Προέχει ποιοι φεύγουν με τον Φιγκέιρας να είναι στο 50%-50% και τους Καπίνο, Ζντιέλαρ, Μίλιτς, Εμενίκε ακόμη να ψάχνουν ομάδα. Υπάρχει όμως πεδίο ανοιχτό και για μια προσθήκη.