• Αναζήτηση
 • Το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ και ο ρόλος των Ρουμάνων

  Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, μια ανάσα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των

  Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, μια ανάσα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).  Το  κυνήγι επενδυτικών συμμαχιών, στο οποίο είχε αποδυθεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα τίμημα που θα ξεπερνά, έστω και λίγο, τα 400 εκατ. ευρώ (όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό).  

  Οι προσπάθειες ενίσχυσης της πιο αδύναμης εταιρείας που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της ισπανικής Reganosa, με την προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα της ρουμανικής Transgaz, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως λένε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το …μήνυμα έχει περάσει στην πιο δυνατή κοινοπραξία, εκείνη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie και όπως υποστηρίζουν υπάρχει πια προοπτική,  οι δεσμευτικές προσφορές που θα καταθέσουν στις 16 Φεβρουαρίου τα δύο επενδυτικά σχήματα να έχει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό άλλωστε αναφέρει και ο ιταλικός τύπος, ο οποίος επικαλείται πηγές της Snam.
  Σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ – μετά την αποτίμηση που θα γίνει – αν κρίνει ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι κατώτερο του επιθυμητού, θα ζητήσει βελτίωση προσφοράς.  Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης όσο και στελέχη των ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του Διαχειριστή) έχουν διαμηνύσει ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν θα πουληθεί κάτω από 400 εκ. ευρώ.
  Πάντως οι ρουμάνοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» δυνατά για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.  Μετά το ναυάγιο με τη Socar είχαν εμφανιστεί και διεκδίκησαν τον Διαχειριστή καταβάλλοντας το ίδιο ποσό με τους Αζέρους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016, είχαν υπογράψει με τον ΔΕΣΦΑ  μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Transgaz, μαζί με τη γαλλική GRTgaz, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη πρώτη φάση του τρέχοντος διαγωνισμού, αλλά η συμμετοχή τους απορρίφθηκε. Οι μέτοχοι της ρουμανικης εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα,  ενέκριναν τη σύμπραξη με τη Reganosa.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk