• Αναζήτηση
 • Πρόστιμο €6,3 εκατ. στον ΟΤΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

  Επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, για το διάστημα 2012 – 2014.
  Οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν την πρακτική της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.
  Το πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των εταιρειών HELLAS ON LINE ΑΕ και WIND HELLAS ΑΕΒΕ, καθώς και αναφορών των εταιρειών CYTA ΑΕ και FORTHNET ΑΕ, για διακριτική σε βάρους τους μεταχέιριση και υπέρ του λιανικού άκρου της ΟΤΕ ΑΕ (νυν όμιλος COSMOTE AE).
  Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ επέβαλε στην εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών της περί μη διακριτικής μεταχείρισης και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Για την επιμέτρηση των προστίμων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, συνεκτιμήθηκαν η χρονική διάρκεια της παράβασης, η φύση και η σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ, η οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, η αρχή της αναλογικότητας, η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον και οι γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και τους καταναλωτές.
  Η ΕΕΤΤ ασκεί το ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της, καθώς και τις αρμοδιότητές της ως αρχή ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργία της, η ως εκ τούτου αποτελεσματικά και άμεσα τους δυνητικούς κινδύνους στρέβλωσης του ανταγωνισμού και προασπίζοντας τα δικαιώματα των τελικών καταναλωτών.
  ΟΤΕ: Η ΕΕΤΤ κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω

  Ως αβάσιμη χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την επιβολή προστίμου 6,3 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατά την τριετία 2012-2014. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer). Η EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση και οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί “προστασίας του ανταγωνισμού”».

  Μάλιστα, σχολιάζοντας το ρόλο της ΕΕΤΤ, η εταιρεία κάνει λόγο για προσκόμματα που δημιουργεί η Επιτροπή με τις «τιμωρητικές» της αποφάσεις στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που «αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό». Παράλληλα, κατηγορεί την ΕΕΤΤ ότι με τις πρακτικές της περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα.

  Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. «Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Κοινωνία