• Αναζήτηση
 • Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πάνω από 2.000 σε χώρο για 700 πρόσφυγες στη Σάμο

  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν τις όλο και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, σημειώνοντας πως διαμένουν πάνω από 2.000 άτομα σε χώρο που προορίζεται για μόλις 700.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη Σάμο σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων, ενώ εκατοντάδες ακόμα αναγκάζονται να κατασκηνώνουν στη δασική περιοχή γύρω από αυτό χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής.

  Επίσης, όπως καταγγέλλει η Αντιγόνη Καρκανάκη, συντονίστρια του προγράμματος της οργάνωσης στη Σάμο, «οι ευάλωτες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς ενώ ακόμη και όσοι δεν είναι ευάλωτοι κάτω από αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ψυχική και τη σωματική τους υγεία».

  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν στέγη και φροντίδα σε ευάλωτες οικογένειες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης και καταγραφής τους. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούν και παρέχουν φροντίδα σε περίπου 80 ανθρώπους (έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, ασθενείς), κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ επίσης, προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη των παραπομπών στο νοσοκομείο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές της οργάνωσης, εμβολιάζουν παιδιά έξι μηνών έως 15 ετών και στηρίζουν το νοσοκομείο της Σάμου με δωρεές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

  Κοινωνία