• Αναζήτηση
 • Λήγουν τα πιστοποιητικά του πλοίου που αντλεί τα καύσιμα του «ΑγίαΖώνη»

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής από τον Πειραιά ως το Λαγονήσι και στη Σαλαμίνα.

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής από τον Πειραιά ως το Λαγονήσι και στη Σαλαμίνα.
  Ειδικότερα σημειώνεται ότι στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης ενώ στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
  Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια  βυτιοφόρου οχήματος της αναδόχου εταιρείας.
  Το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ» η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος. Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 245 μέτρων. Επιπλέον αρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής  στον Όρμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε.
  Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
  Ακόμη στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους 500 μέτρων συνολικά. Επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.
  Στην παραλία του Άγιου Κοσμά η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Στο σημείο επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, έξι άτομα από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» και επτά εθελοντές δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Επιπροσθέτως μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα. Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα  και 15 δόκιμους Λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.
  Στην 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Στη 2η μαρίνα επιχειρεί συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας, στην 3η επιχειρεί συνεργείο 12 ατόμων από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία και στην 4η επιχειρούν συνολικά 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας.
  Ακόμη στην εγκατάσταση ARC-BALUX η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν 25 άτομα αναδόχου εταιρείας, δέκα άτομα της λουτρικής εγκατάστασης «ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.» και 35  εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Υφίστανται τέσσερις αντλίες, επιχειρούν δύο βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής.  Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχειρούν δύο  αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
  Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, στις οποίες εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών. Επιχειρούν συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ» τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών ΑΡΙΩΝ-ΝΑΥΣΙΚΑ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ.
  Στην θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα (01) απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών ‘MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH».
   Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απογειώθηκε αεροσκάφος του Λ.Σ., στις 5 το απόγευμα χθες προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά –  Σαλαμίνος και Αίγινας. Στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση.
  Επιπροσθέτως στο παραλιακό μέτωπο από Λαγονήσι μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού κυρίως νότια της θαλάσσιας περιοχής Αγίου Κοσμά, ενώ η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ. Μεταξύ του βορείου άκρου της νήσου. «ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ» και της περιοχής του ναυαγίου εντοπίστηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού.
  Όπως αναφέρεται η γενικότερη εικόνα της περιοχής του ναυαγίου παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ, ομοίως και η κατάσταση στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνοσούρας – Όρμου Σεληνίων παρουσιάζεται καθαρή. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης, ενώ στη  θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου μετέβη Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για υποβρύχιο έλεγχο.
  Σημειώνεται ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι 5 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 πλωτό ΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Επίσης, 1 πλωτός γερανός, 1 δεξαμενόπλοιο,  6 ρυμουλκά, 2 λάντζες και 2 φουσκωτά σκάφη, τα οποία ελέγχουν  την πορεία και την κατάσταση του ποντισμένου φράγματος.
  Συνολικά, κατά τη χθεσινή ημέρα συνέδραμαν στην επιχείρηση 160 άτομα. Υπενθυμίστηκε στην ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης η ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκής, «Μαριδάκι» Γλυφάδας και ελεύθερης παραλίας Ελληνικού.
  Επίσης  με βάση την ενημέρωση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής 1500 m3 φορτίου.
  Υπενθυμίζεται ότι από άλλο δεξαμενόπλοιο θα  συνεχιστεί η παραλαβή των καυσίμων που  απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αύριο λήγουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για το υπάρχον δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή.
  Για την ασφάλεια του ναυαγίου
  Eπιπροσθέτως ο Όμιλος Σπανόπουλου, που έχει αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι: «Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η απάντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εκκένωση των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα δεξαμενών. Αθροιστικά, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί περίπου 1500 κυβικά μέτρα φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων. Η συνολική κατάσταση καταγράφεται ως σημαντικά βελτιωμένη.»

  Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Σπανόπουλου, Γιάννης Φατσέας, επεσήμανε: «Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα. Όλες οι Ελληνικές διαθέσιμες εξειδικευμένες εταιρείες απορρύπανσης έχουν επιστρατευθεί στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου, ως υπεύθυνη της απορρύπανσης των ακτών, έχει οριστεί από εμάς η εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος». Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ναυάγιο παραμένει στεγανοποιημένο και συνεχίζουμε την απάντληση του φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Η πρόοδος είναι συνεχής, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε 24ωρη βάση και ευελπιστούμε ότι η συνολική εικόνα θα βελτιώνεται καθημερινά.»

  Κοινωνία