Η παράσταση «Colossus» («Κολοσσός»), μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Παρασκευή 21 Απριλίου ως και το Σάββατο 14 Μαΐου (Σάββατο 22 Απριλίου η επίσημη πρεμιέρα). Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage» (Σφαγή) της ομάδας Helter Skelter Co του Θάνου Παπακωνσταντίνου που σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Λυκόφως προτείνουν δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά μια ελεύθερη απόδοση της «Ορέστειας» του Αισχύλου.
Ως γνωστόν, η «Ορέστεια» (458 π.Χ.) είναι η μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία και το πρώτο έργο της είναι η τραγωδία «Αγαμέμνων». Εκεί περιγράφεται η επιστροφή του νικητή στρατηλάτη των Ελλήνων και η δολοφονία του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Το δεύτερο και το τρίτο έργο είναι οι «Ευμενίδες» και «Χοηφόροι». Εμπνευσμένη από την αισχύλεια τραγωδία, η ομάδα δημιούργησε το «Colossus» που ακολουθεί τα προηγούμενα δύο μέρη που τιτλοφορούνται «Venison» («Kρέας από κυνήγι», 2012) και «Pedestal» («Βάθρο», 2013).
Η πορεία της τριλογίας «Carnage» ακολουθεί μια αντίστροφη σειρά, ώστε να αποτυπώσει σκηνικά τη διαδρομή του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας. Αντίθετα, στην Ορέστεια του Αισχύλου, ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του από τον ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας προς την πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η θέση της γυναίκας μέσα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα είναι ο βασικός άξονας της παράστασης.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται η πορεία και η μεταμόρφωσή της από πιστή ακόλουθο, υποδειγματική σύζυγο και καλή μητέρα σε μυθικό τέρας που επιθυμεί την απόλυτη καταστροφή των πάντων. Η μετάλλαξη αυτή συντελείται μέσα από τρεις σκηνές.
Η παράσταση αρχίζει με έναν χορό στρατιωτών, που στο κάλεσμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου που μαίνεται εκτός των τειχών της χώρας, αποχωρεί και στη συνέχεια παρατάσσει επί σκηνής τα λάφυρα του πολέμου. Στη δεύτερη εικόνα, βλέπουμε σκηνές από τη ζωή και την καθημερινότητα μιας γυναίκας στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Ο άντρας της πολεμάει στο μέτωπο και αυτή τον περιμένει διατηρώντας την εστία του σπιτιού σε τάξη. Ωστόσο, ένα κορίτσι από τον χώρο των νεκρών την επισκέπτεται και διαβρώνει με την παρουσία της το ιδανικό της οικογενειακής ευτυχίας.
Με αυτόν τον τρόπο, η εμπόλεμη ζώνη επεκτείνεται και εντός της οικίας και η γυναίκα στοιχειώνεται από εικόνες καταστροφής και θανάτου. Ο άντρας επιστρέφει από το μέτωπο με τα λάφυρα της νίκης και εκείνη τον υποδέχεται με ένα δείπνο, στο τέλος του οποίου τον θυσιάζει με τη σειρά της στο όνομα μιας νέας τάξης πραγμάτων, όπου η πατροπαράδοτη τάξη των πραγμάτων καταλύεται. Το μήνυμα που περνάει είναι ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κατάσταση αγριότητας και όλα πρέπει να καταστραφούν για να υπάρξει κάποτε μια νέα αρχή. Στην τελευταία εικόνα, η γυναίκα ντύνεται με τα ρούχα των νεκρών και μάλιστα ολόκληρο το δάπεδο με τα ρούχα των ηττημένων γίνεται το ένδυμά της. Η ίδια γίνεται τελικά ένα νέο μνημείο, ένα μυθικό τέρας.
Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα από 21 Απριλίου έως 14 Μαΐου, Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.30. Η διάρκειά τους είναι 90 λεπτά και παρουσιάζονται στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο -2. Η γενική είσοδος είναι 15€, ενώ υπάρχει και μειωμένη τιμή 12€, αλλά και ειδική τιμή για κατόχους κάρτας ΣΕΗ στα 5€.

HeliosPlus