Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Η ανεξάρτητη αρχή και η πολιτική ηγεσία οφείλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, είπε για το ΕΣΡ ο υπουργός, και προσέθεσε ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών.

Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από το ΕΣΡ προκειμένου να επιβληθούν διαδικασίες στο τηλεοπτικό τοπίο και τι γίνεται με την είσπραξη του τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφημίσεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα αφεθεί χρονικό διάστημα λειτουργίας των καναλιών «στο τσάμπα».

Ο κ. Παππάς είπε δε ότι πολύ σύντομα θα φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση που θα καλύπτει το τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών μέχρι τη διαδικασία αδειοδότησης.

Στηρίζουμε το ΕΣΡ

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι υπάρχει μετά από πάρα πολλά χρόνια ΕΣΡ.

«Το τελευταίο είχε εκλεγεί το 2002 και είναι προφανές ότι η στασιμότητα είναι κάτι που πήγαζε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση των γνωστών συμφερόντων και τώρα που υπάρχει το ΕΣΡ θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες».

Σημείωσε δε ότι αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προφανέστατα, την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται όχι πολύ μακριά, από τη διεξαγωγή του περασμένου Αυγούστου.

«Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν και όλα τα μέλη του ΕΣΡ, διότι υπάρχει ένα τετελεσμένο. Το τετελεσμένο είναι η καταβολή τιμήματος. Αποδείχθηκε δηλαδή, ότι οι ισχυρισμοί των προηγουμένων κυβερνήσεων και των κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έστεκε. Υπήρξε τίμημα κατεβλήθη, δυστυχώς είχαμε ένα προσωρινό φρένο, θα έλεγα εγώ, από την απόφαση του ΣτΕ.»

Το τέλος συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι, «άσχετα με την απόφαση του ΣτΕ, και εάν κανείς κάνει την υπόθεση ότι είναι εν ισχύι η απόφαση του ΣτΕ του 2010 η οποία λέει ότι η παράταση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, χωρίς την καταβολή ανάλογου τιμήματος είναι παράνομη και αντισυνταγματική, είναι προφανές ότι και η Ανεξάρτητη Αρχή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν ούτως ώστε να είναι συμβατοί με αυτή την επιταγή του συνταγματικού δικαστηρίου».

«Μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για να δούμε και τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο ‘τσάμπα’. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση αν καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης, κατέθεσε έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων το οποίο καταγράφει τα βεβαιωθέντα και καταβληθέντα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.

Από αυτό προκύπτει ότι για το 2015 και το 2016 έχουν καταλογιστεί 76 εκατομμύρια από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει και άλλα 86-88 εκατομμύρια από το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου αλλά «δυστυχώς αυτά θα πρέπει να επιστραφούν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Θα εφαρμοστεί ο νόμος και το Σύνταγμα

«Είναι λοιπόν ήδη εν ισχύι μια νέα κατάσταση. Δεν υπάρχει το status quo στο οποίο ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Ούτε εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κραδαίνει την απειλή της εφαρμογής της νομιμότητας για να διαπραγματεύεται την υποστήριξη ή τα… ωσαννά συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ο νόμος εφαρμόζεται», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 60 εκατομμύρια από το τέλος διαφήμισης και μικρότερο ποσό από το τέλος χρήσης συχνοτήτων το οποίο καταβάλλουν νομιμότατα και αυτή η κατάσταση σηματοδοτεί μια νέα φάση».

Λειτουργία με υψηλό τίμημα

Σε σχέση με τις ευθύνες στο εξής, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε: «Και εμείς, και το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας και η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον κατά τεκμήριο επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Τόσο απλά τόσο καθαρά».

«Αυτή η κυβέρνηση από την πολιτική ευθύνη της τήρησης του νόμου και του Συντάγματος δεν πρόκειται να αποστεί» είπε ο υπουργός.

Όπως εξάλλου σημείωσε, το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας η οποία παρέδωσε όλη τη δουλειά που έχει κάνει για τη διενέργεια του διαγωνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια περιουσία του Δημοσίου την οποία και η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί, και πολύ σύντομα, το μητρώο on line media θα είναι εν ισχύι δηλαδή, διαφήμιση θα μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο.

Είπε μάλιστα ότι η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη και πάνω από 300 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν εγγραφεί. Υπογραμμίσε δε ότι αυτή είναι μια κίνηση που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να την αγκαλιάσουν και να την υποστηρίξουν και θα φέρει μια «ένεση διαφάνειας» στο πώς κατανέμεται η κρατική διαφήμιση και θα συμβάλει στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στα διαδικτυακά media όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου.

«Είναι άλλη μια μεγάλη πληγή. Στον τρόπο κατανομής της διαφήμισης και τη διακίνηση των χρημάτων, υπάρχουν γκρίζες και νομίζω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα συμβάλει ώστε να πάψουν αυτές οι γκρίζες ζώνες να υπάρχουν» είπε.