Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συναντώνται το βράδυ της Πέμπτης στο Αμβούργο για το Συριακό, καθώς το μέτωπο στο Χαλέπι έχει πάρει φωτιά: Ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τον έλεγχό του στην πόλη ενώ οι αντικαθεστωτικοί ζητούν παύση πυρός -χωρίς να κάνουν όμως λόγο για αποχώρηση, όπως ζητά η Δαμασκός.
Το καθεστώς δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, με τον Άσαντ να λέει πως «η απόφαση να απελευθερωθεί η Συρία είναι ειλημμένη, και το Χαλέπι είναι μέρος της».
Την Πέμπτη, οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν δεύτερη συνάντηση στο Αμβούργο (όπου διεξάγεται η σύνοδος υπουργών του ΟΑΣΕ) με κύριο αντικείμενο το Συριακό.
Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συναντηθεί και την Τετάρτη, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες από τη συνάντησή τους, ενώ και ο γερμανός «οικοδεσπότης» Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομίλησε με τον Λαβρόφ για το Συριακό, καλώντας εκ νέου σε «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».
Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως στις επαφές με το αμερικανικό ΥΠΕΞ «έχει γίνει εκτενής ανταλλαγή εγγράφων» και ο Ριάμπκοφ είπε πως «βρισκόμαστε κοντά σε συνεννόηση, αλλά προειδοποιούμε πως δεν μπορούν να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες».
Επί του πεδίου, οι αντικαθεστωτικοί έχουν εκδιωχθεί τις τελευταίες ώρες από την παλιά πόλη του Χαλεπίου, καθώς ο στρατός συνέχιζε να επεκτείνει τον έλεγχό του.
Οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί ζήτησαν πενθήμερη κατάπαυση πυρός, κάτι για το οποίο όμως η Δαμασκός θέτει ως όρο την απόσυρσή τους -προϋπόθεση που δεν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν.
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως ο στρατός κινείται προς επικράτηση στο Χαλέπι, κάτι που θα συνιστούσε σημαντική νίκη για την κυβερνητική πλευρά.
Ο ίδιος ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε το Χαλέπι την «τελευταία ελπίδα» της αντίπαλης πλευράς, λέγοντας πως η ανακατάληψή του θα είναι «τεράστιο βήμα» για λήξη του εμφυλίου προς όφελός του -έστω κι αν μέχρι κι αυτός αναγνώρισε πως δεν θα συνιστά από μόνη της τερματισμό του πολέμου.
Δείχνοντας πώς βλέπει η Δαμασκός τη μάχη για το Χαλέπι, είπε πως «η απόφαση να απελευθερωθεί η Συρία είναι ειλημμένη, και το Χαλέπι είναι μέρος της». Ο Άσαντ ανέφερε επίσης πως το συριακό καθεστώς συνδιαλέγεται καθημερινά με τη Ρωσία και πως «καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών».