Ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα νοσοκομεία

Ελάχιστοι είναι οι φυσικοθεραπευτές που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ορίζουν οι οργανισμοί

Ελάχιστοι είναι οι φυσικοθεραπευτές που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ορίζουν οι οργανισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την παροχή ασφαλών και επαρκών φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών. Και αυτό, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η συμβολή του φυσικοθεραπευτή σε πολλές κατηγορίες νοσηλευομένων, και δη σε αυτούς της Εντατικής, είναι σημαντική.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εδώ και χρόνια απευθύνεται στην Πολιτεία και στο υπουργείο Υγείας ζητώντας και την πρόσληψη μόνιμων φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι τεχνολογικά εξοπλισμένες αλλά χωρίς προσωπικό, ενώ έχει επανειλημμένα αναδείξει την υποστελέχωση σε φυσικοθεραπευτές των ήδη λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κ. Πέτρος Λυμπερίδης.
Στο ευρύ κοινό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η σημασία της φυσικοθεραπείας στους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστό μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Οι φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καλούνται να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση και αποκατάσταση των βαρέως πασχόντων ασθενών με τα κατάλληλα φυσικοθεραπευτικά μέσα και μεθόδους.
Στη ΜΕΘ η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η ακινητοποίηση των βαρέως πασχόντων ασθενών, η σήψη, η εκτεταμένη χρήση κατασταλτικών, μυοχαλαρωτικών και αντιβιοτικών φαρμάκων και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την αναπνευστική και καρδιοαγγειακή λειτουργία, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Για το λόγο αυτόν η φυσικοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη και συστήνεται από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας ως μια από τις βασικές θεραπευτικές παρεμβάσεις στον χειρισμό των βαρέως πασχόντων ασθενών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk