Παππάς: Δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες

«Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι προφανές ότι δεν θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. Για την τροπολογία που ρίχνει μαύρο στα κανάλια, είπε ότι μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να πάμε στην επόμενη φάση.

«Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι προφανές ότι δεν θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm, σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε μία πραγματικότητα, την οποία εμείς κληρονομήσαμε και την οποία το ίδιο το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την έχει κατακρίνει και έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς μη αδειοδότησης δεν ήταν σύμφωνο με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, το οποίο ήταν και το απολύτως σωστό. Στο πνεύμα αυτών ακριβώς των αποφάσεων, εμείς κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει αυτή η αδειοδότηση».

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις και αλλαγές της τροπολογίας για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, επισημαίνοντας:

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και βελτιώσεις και αλλαγές, αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει -και προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους, ο 4070 του 2012 το προβλέπει ρητά- είναι ότι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμπουν. Αυτό είναι ακριβώς η εφαρμογή της πρόβλεψης του άρθρου 15 του Συντάγματος, που λέει ότι η κατοχή τηλεοπτικού σταθμού σημαίνει και προϋπόθεση της κατοχής αδείας. Αλλιώς γιατί κάναμε τον διαγωνισμό; Αν οποιοσδήποτε μπορεί να «καβαλάει» μία συχνότητα και να εκπέμπει ή δημιουργεί συνθήκες χρησικτησίας επάνω στον δημόσιο χώρο, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης της Πολιτείας».

«Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη εβδομάδα τις επαφές, να εξαντλήσουμε και τα τελευταία περιθώρια για την εξεύρεση συναινέσεων και να συζητήσουμε όλοι μαζί ή όσο το δυνατόν περισσότεροι μπορούμε το πώς μπορούμε να πάμε στην επόμενη φάση. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί και δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την τεράστια προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ευ. Βενιζέλος: «Συνιστά θεσμική ύβρη πλέον» η δήλωση Παππά

«Η δήλωση του υπουργού επικρατείας ότι τυχόν κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας, συνιστά μία θεσμική ύβρη πλέον», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε για εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών και πραγματοποίησσ συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. «Έχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής στην φάση της ύβρης. Συνιστά απόλυτη ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, γιατί δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, και μόνο όταν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασκεί το δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της εξουσίας αυτής της περιόδου. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση. Και νομίζω πως η πρώτη ηχηρή απάντηση έχει δοθεί με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Πρώτη φορά οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκφράζονται με τέτοιο ύφος και τέτοιο τρόπο και αυτό πρέπει να χτυπήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους του δημοκράτες πολίτες της χώρας μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk