Η οικονομία, η τρομοκρατία και η ταυτότητα της Γαλλίας αποτέλεσαν το «πεδίο μάχης» για τους επτά υποψηφίους της γαλλικής Δεξιάς στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ εν όψει των προκριματικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου. Σε μία ώρα υψηλής τηλεθέασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι δεν όλοι «ίδιοι» κυρίως στοχεύοντας ο ένας στην αχίλλειο πτέρνα του άλλου. Στο αρνητικό αυτό κλίμα, Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ που είναι μέχρι στιγμής και τα φαβορί, βρέθηκαν πολλές φορές σε θέση άμυνας. Ο πιο «χαλαρός» Ζιπέ ωστόσο φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις και να βγαίνει νικητής σε αυτήν την πρώτη αναμέτρηση.

Σε μία προσπάθεια να δώσουν ο καθένας το δικό του στίγμα – είτε προς τα δεξιά είτε προς το κέντρο – οι επτά υποψήφιοι επιχείρησαν να δώσουν διαφορετικές απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν κάνει πολλούς πρωτοσέλιδους τίτλους τους τελευταίους μήνες: τη φορολογία, τα όρια συνταξιοδότησης, το μπουρκίνι. Δεν τα κατάφεραν στα αμιγώς οικονομικά ζητήματα, καθώς οι προτάσεις τους συγκλίνουν στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, ενώ λίγο-πολύ κοινά είναι και τα σχέδιά τους τόσο για την επιστροφή στη ανάπτυξη όσο και τον περιορισμό της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας κυμαίνεται περίπου στο 10%.

Μεγαλύτερη απόσταση απόψεων φάνηκε μεταξύ των υποψήφιων στα επίσης φλέγοντα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, τα οποία αποτέλεσαν πολύ πρόσφορο έδαφος για να ανέβουν οι τόνοι κυρίως όσον αφορά όσους βρίσκονται στις λίστες των μυστικών υπηρεσιών και το αν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση.

Οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις ωστόσο και το ένοχο παρελθόν των επικρατέστερων υποψηφίων ήταν αυτό που κυριάρχησε στο πρώτο ντιμπέιτ, με τον Νικολά Σαρκοζί να βρίσκεται περισσότερο από όλους σε θέση άμυνας. Προσπαθώντας να αποκρούσει τις επιθέσεις πρώην υπουργών και στενών συνεργατών του, ο πρώην πρόεδρος αποπειράθηκε να διαβεβαιώσει – χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία – ότι θα αποφύγει τα λάθη της πρώτης θητείας του. Όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με τη Δικαιοσύνη, ο Σαρκό ασφαλώς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες – για διαφθορά, απάτη και παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2012 – και αντεπιτέθηκε τονίζοντας ότι «δεν τιμούν εκείνους που τις διατυπώνουν».

«Έπειτα από 37 χρόνια στην πολιτική, το ποινικό μου μητρώο είναι καθαρό. Πιστεύετε ότι θα συμμετείχα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, εάν είχα κάποιο βάρος στη συνείδησή μου», επέμεινε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διαβεί και πάλι το κατώφλι του Ελιζέ.

Όσο και αν προσπάθησε ωστόσο να διατηρήσει την ψυχραιμία του στα πολλαπλά χτυπήματα των αντιπάλων του, ο Σαρκοζί φάνηκε να φθάνει αρκετές φορές στα όριά του, ένα λάθος το οποίο προσπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο ο βασικός του αντίπαλος, ο κεντροδεξιός Ζιπέ, ακόμη και όταν τέθηκε – έστω και εμμέσως – η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων, την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος του Παρισιού, το 2004.

Πάντα με στόχο να διατηρήσει το σταθερό προβάδισμα που του δίνουν μέχρι στιγμής οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ζιπέ θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Θέλω να σας οδηγήσω στο μονοπάτι της ελπίδας», υποσχέθηκε λίγο πριν από το τέλος του ντιμπέιτ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θα γίνει ξανά η χώρα που θέλουν να ζουν οι Γάλλοι.

Η δημοσκοπική κατρακύλα του Φρανσουά Ολάντ σε συνδυασμό με τη δυναμική του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εσωκομματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την ήττα του σοσιαλιστή προέδρου από τον πρώτο γύρο, ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν φαίνεται να οδηγείται άνετα στον δεύτερο γύρο, για να χάσει τότε από τον κεντροδεξιό αντίπαλό της.