• Αναζήτηση
  • Εν πλω

    «Θέλω να μπαίνω στο σπίτι μου και να ηρεμώ». Αυτό τόνισε ο ιδιοκτήτης όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project για την ολική ανακαίνιση του γωνιακού διαμερίσματός του,

    Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης

    «Θέλω να μπαίνω στο σπίτι μου και να ηρεμώ». Αυτό τόνισε ο ιδιοκτήτης όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project για την ολική ανακαίνιση του γωνιακού διαμερίσματός του, σε μια πολυκατοικία του 1965, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η επιθυμία στάθηκε οδηγός για τον επανασχεδιασμό των 105 τ.μ., μαζί με κάτι ακόμη: την καθηλωτική θέα, η οποία τελικά καθόρισε τις αλλαγές στην υπάρχουσα διαρρύθμιση. Η πρώτη ανατροπή ήταν η τοποθέτηση της κρεβατοκάμαρας στο κέντρο του σπιτιού, ακριβώς πίσω από το καθιστικό, ώστε να απολαμβάνει ανεμπόδιστα την οπτική επαφή με τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά στο κτίριο. Μία ακόμη πρόκληση αποτέλεσε ο τριγωνικός σχεδιασμός ορισμένων δωματίων – όπως το μπάνιο του master bedroom – που καταφέρνουν να παραμένουν λειτουργικά ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την ανάπτυξη της νέας κάτοψης. Ηταν και η θέα αυτή που καθόρισε σχεδόν αδιαπραγμάτευτα τη διακοσμητική προσέγγιση, με τους τόνους της χρωματικής παλέτας και τα υλικά να έχουν συγκεκριμένο και ενιαίο χαρακτήρα για όλους τους χώρους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο λιτό ύφος τους. Με αυτή τη λογική, της αφαιρετικής αισθητικής, συμπλέει και η πρωτότυπη γύψινη κατασκευή κρυφού φωτισμού, η οποία προέκυψε λόγω του χαμηλού ύψους της οροφής που απέκλειε οποιοδήποτε άλλο είδος φωτιστικού.

    Μια ανακαίνιση που αποδεικνύει ότι η ανατροπή αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν αξιοποιεί τα δεδομένα και ξεπερνά ευφυώς τις δυσκολίες.

    * Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

    BHMAgazino
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk