Ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα εκτόξευσε χτες ο κ.Τσίπρας εξαγγέλλοντας – με μια πανηγυρική καλοκαιριάτικη φιέστα στο προαύλιο της Βουλής – την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας έτσι ώστε να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η γνώμη του ελληνικού λαού,όπως χαρακτηριστικά είπε.
Έχοντας πίσω του το περιστύλιο της Βουλής και τεράστια κόκκινα φωτιζόμενα πανό που έγραφαν «Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση,Νέα Ελλάδα»,και μπροστά του καθισμένο ένα επιλεγμένο ακροατήριο χειροκροτητών – κυρίως βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παραβρέθηκαν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων πλην του κ. Λεβέντη – ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δώσει στην εκδήλωση μία ιδιαίτερα βαρύτητα συνδέοντάς την με την προχθεσινή επέτειο των 42 χρόνων από την μεταπολίτευση και των 6 χρόνων από το ξέσπασμα της κρίσης.
Οι περισσότερες προτάσεις,ωστόσο, συνταγματικών αλλαγών που παρουσίασε δεν περιελάμβαναν καμία νέα ιδέα.Ούτε τολμηρές ήσαν ούτε είχαν καμία σχέση με τις ανάγκες του σημερινού κράτους. Αντίθετα είτε παρέμειναν προσκολλημένες στις γνωστές αριστερές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ είτε αποτέλεσαν επανάληψη προτάσεων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (π.χ.η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών).
Μάλιστα, στις προτάσεις του κ. Τσίπρα δεν υπήρχε καν η καθιέρωση μη κρατικών πανεπιστημίων (μέτρο που ισχύει σε όλο τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο αφού είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση) ενώ περιλαμβανόταν η καθιέρωση της…ακυβερνησίας με την κατοχύρωση στο Σύνταγμα της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου του κράτους.
Δεν περιλαμβανόταν π.χ.η κατάργηση της αχρείαστης μονιμότητας κάποιων δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. εργαζομένων σε ΔΕΚΟ) ενώ προτείνεται η επικίνδυνη για τη χώρα δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό,εφόσον η Βουλή δεν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3.Ως γνωστόν οι περισσότεροι συνταγματολόγοι έχουν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις σημειώνοντας ότι η απευθείας εκλογή του Προέδρου θα οδηγήσει σε μια διαρχία δημιουργώντας συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονταν επίσης αχρείαστες για τις σύγχρονες δημοκρατία απαγορεύσεις π.χ. όριο στους βουλευτές να εκλέγονται δύο μόνο φορές (8 χρόνια) ενώ δεν υπήρχε η δυνατότητα σε πρόσωπο που δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Το οξύμωρο της χθεσινής φιέστας που είναι φανερό ότι έγινε αυτή τη στιγμή για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την «λυπητερή» της αυξημένης εφορίας και του ΕΝΦΙΑ είναι ότι ο Πρωθυπουργός που σε ένα δημοψήφισμα – ντροπή για τη Δημοκρατία ζήτησε πριν από ένα χρόνο από τον λαό να ψηφίσει «ΟΧΙ» για να το μετατρέψει μέσα σε 24 ώρες σε «ΝΑΙ», προτείνει την διενέργεια συχνών δημοψηφισμάτων ώστε να συμμετέχουν οι πολίτες στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων! Χωρίς να δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία ή Καλιφόρνια και τέτοιου είδους δημοψηφίσματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διχάσουν τον κόσμο.
Με λίγα λόγια: μία τρύπα στο νερό. Σαν τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για την δημιουργία δήθεν κλίματος συναίνεσης που κατέληγαν σε κλωτσοπατινάδα. Ή σαν την προσπάθεια του κ.Τσίπρα να δελεάσει τα κόμματα της κεντροαριστεράς (και την Χρυσή Αυγή) να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο των επόμενων εκλογών για να υποκλέψει από την ΝΔ την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
Αντί ο Πρωθυπουργός να καταναλώνει όλη την ενέργειά του στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων, ασχολείται με την συνταγματική αναθεώρηση που θα ισχύσει σε μία δεκαετία. Εκτός τόπου και χρόνου. Όλα για την καρέκλα. Όπως πάντα.