Σε δημοσιοποίηση των νέων stress tests των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης ετοιμάζεται να προχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Πρόκειται για τεστ που θα δείξουν πόσο ισχυρές είναι 51 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες απέναντι σε νέα οικονομικά σοκ τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν, παρότι αυτή τη φορά δεν θα ανακοινωθεί αν οι τράπεζες περνούν το τεστ ή αποτυγχάνουν ούτε τυχόν ελλείψεις κεφαλαίων που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νέα τεστ κοπώσεως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω των προσπαθειών που καταβάλλει αυτό το διάστημα η Ιταλία για να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, που έχουν στους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Στη λίστα των νέων τεστ βρίσκονται πέντε ιταλικές τράπεζες, η UniCredit, η Intesa Sanpaolo, η Monte dei Paschi di Siena, η Banco Popolare και η UBI Banca. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, από τα τεστ φέρεται να έχει κοπεί μόνο η Monte dei Paschi.

Οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο έχουν ενεργητικό τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ καθεμιά. Το ενεργητικό όλων αυτών των τραπεζών αναλογεί στο 70% του συνολικού ενεργητικού όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.