Για διασυρμό της χώρας, απόπειρα συγκέντρωσης υπερεξουσιών και έλεγχο της ενημέρωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Αθήνα για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των χειρισμών για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του «Υπουργού
Προπαγάνδας», η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η επιστολή – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων» υποστήριξε.

«Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας.
Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και
ανεμπόδιστα […] Ο νόμος «Παπά – Σπίρτζη» πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει
τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από «Υπουργούς –
καναλάρχες»».

Ακόμα, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «άσχετη με την ουσία του ζητήματος» τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η επιστολή, την οποία αποκάλυψε η Καθημερινή, είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη».

«Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε. Έπρεπε να αναμένουμε ότι θαταυτίζονταν –έστω και με χρόνοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στο χώρο των ΜΜΕ. Για «καθεστώς» έγραψε Το Βήμα, για «κόλαφο» μίλησε η Καθημερινή. Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ. Προβλεπόμενοι και θλιβεροί» ανακοίνωσε το κόμμα.

Ανταπαντώντας, η ΝΔ έκανε λόγο για «παραληρηματικές ανακοινώσεις».

«Μοιραίοι άνθρωποι της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Τη μία για την οικονομία. Την άλλη για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Παραζαλισμένοι από τις επιστολές – χαστούκια που πέφτουν σύννεφο, καταφεύγουν σε παραληρηματικές ανακοινώσεις. Έχουν τη συμπάθειά μας» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Δηλώσεις Λοβέρδου

Για το θέμα της επιστολής είχε κάνει νωρίτερα δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος. Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea».

«»Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός και ο υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.