Η ενιαία αγορά είναι σημαντικό επίτευγμα. Επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές εξυπηρετούνται από 30 εκατομμύρια επιχειρήσεις που παράγουν 14 τρισ. ευρώ. Ολοι μας αντλούμε οφέλη από περισσότερες δυνατότητες επιλογής και χαμηλότερες τιμές. Για τις εταιρείες μας αυτό σημαίνει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για τους πολίτες μας, τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν οπουδήποτε επιθυμούν.
Χάρη στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τηλεφωνικοί μας λογαριασμοί μειώθηκαν σημαντικά και από τον Ιούνιο του 2017 η περιαγωγή θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι επαγγελματίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 28 χώρες με ελάχιστες διατυπώσεις. Οι εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται για δημόσιες συμβάσεις –έναν τομέα αξίας 2,3 τρισ. ευρώ –σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι φοιτητές Erasmus σπουδάζουν ένα έτος στο εξωτερικό και τα πτυχία τους αναγνωρίζονται στην πατρίδα τους. Ολα αυτά έχουν βελτιώσει τη ζωή όλων μας.
Αλλά ο εφησυχασμός θα είχε ολέθριες συνέπειες: ό,τι θεωρούμε δεδομένο κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να έχει δρομολογηθεί –το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη στην ΕΕ ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ –αλλά δεν είναι αρκετά ικανοποιητική. Ενας στους πέντε νέους Ευρωπαίους είναι ακόμη άνεργος.
Τώρα πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Στην έκθεσή του σχετικά με το κόστος της «μη Ευρώπης», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι μια πλήρως ολοκληρωμένη ενιαία αγορά θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία μας. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποτελεί στόχο τον οποίο αξίζει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε.
Πρέπει επειγόντως να ξεμπλοκάρουμε την ψηφιακή μας οικονομία. Καταφέραμε να άρουμε τα εθνικά σύνορα που κάποτε εμπόδιζαν το μη διαδικτυακό εμπόριο. Είναι απαράδεκτο τα σύνορα να επανεμφανίζονται στις οθόνες μας και να εμποδίζουν τις διαδικτυακές αγορές μας. Οι καταναλωτές θα πρέπει, από όπου κι αν βρίσκονται, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή. Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει τις πρώτες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η αρχή.
Οσον αφορά τον κόσμο της απτής πραγματικότητας, τα υπερβολικά έξοδα αποστολής συχνά εμποδίζουν τις μικρότερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης να επεκταθούν σε νέες αγορές. Η τιμή για την παράδοση ενός μικρού δέματος σε άλλο κράτος-μέλος συχνά είναι ως και πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές δεμάτων εσωτερικού, ακόμη και όταν ο προορισμός βρίσκεται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
Πολλοί από εμάς ονειρεύονται να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά ποτέ δεν κάνουν το πρώτο βήμα. Αυτό θα αλλάξει με τη νέα συνεργατική οικονομία: η μείωση των εμποδίων εισόδου στην αγορά θα επιτρέπει στους ανθρώπους να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με μικρότερο κίνδυνο. Το δυναμικό των νέων υπηρεσιών και προϊόντων είναι απεριόριστο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν τους κατάλληλους κανόνες και να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ εμπορικής ελευθερίας και προστασίας των καταναλωτών.
ΗΕυρώπη δεν έχει έλλειμμα ταλέντων ούτε καινοτομίας. Οι νέες επιχειρηματικές ιδέες χρειάζονται επαρκώς μεγάλη αγορά και απλούς, σαφείς κανόνες που παρέχουν υποστήριξη. Οι νέες επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε χρηματοδότηση, έτσι ώστε μετά την πρώτη τους επιτυχία να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 315 δισ. ευρώ παρέχει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε 150.000 μικρές επιχειρήσεις. Χάρη στην καλή του εκκίνηση (το επενδυτικό σχέδιο κινητοποίησε πάνω από 100 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις κατά το πρώτο έτος), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παράταση της εφαρμογής του σχεδίου πέραν του 2018.
Επισημάναμε μερικές από τις πλέον επείγουσες προτεραιότητες για την ενιαία αγορά της Ευρώπης, ώστε αυτή να λειτουργήσει για όλους, για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και με οποιονδήποτε τρόπο και αν συναλλάσσονται.
Οταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στο τέλος αυτού του μήνα, τους καλούμε να υποστηρίξουν πλήρως τις προτάσεις αυτές και πολλές άλλες που υπέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ζητούμε να κάνουν δύο πράγματα επειγόντως: να αναλάβουν σαφή δέσμευση έγκρισης όλων των νομοθετικών πράξεων για την ενιαία αγορά πριν από το τέλος του 2018 και να υποβάλλουν κάθε χρόνο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου απολογισμό της προόδου σχετικά με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν.
Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Μαρκ Ρούτε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ