Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε ένας απολογισμός των δράσεων της ΕΡΤ στον ένα χρόνο λειτουργίας της μετά το λουκέτο και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 τα έσοδα της εταιρείας θα ανέλθουν σε 183.650.000 ευρώ. Οσον αφορά στα έξοδα τα 55 εκατ. (40% του συνόλου των εξόδων) θα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, τα 44.650.000 ευρώ (35 % του συνόλου) θα είναι το κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών παραγωγών, 25.000.000 ευρώ θα είναι το κόστος προγράμματος, συν 9.000.000 ευρώ θα είναι οι επενδύσεις (25 % του συνόλου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 όταν η τότε κυβέρνηση έριξε το «μαύρο» είχε 2.912 εργαζόμενους, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 2.265.
Οσον αφορά στη διοικητική και οικονομική συγκρότηση της εταιρείας η διοίκηση επικεντρώθηκε στην ανάληψη καθηκόντων των εργαζόμενων, στη δημιουργία του κανονιστικού πλαισίου της νέας ΕΡΤ και στη στελέχωση των θέσεων ευθύνης. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν από τη γενική διεύθυνση διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών ήταν η έλλειψη οικονομικών καταστάσεων (η εταιρεία δεν είχε φορολογική ενημερότητα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2014).
Ενημέρωση
Σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση παράγει 17 ώρες ενημερωτικού προγράμματος τις καθημερινές και 13 –15 τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα τρεις ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί –το Πρώτο, η Φωνή της Ελλάδς και η ΕΡΑσπορ, καθώς και 19 περιφερειακοί σταθμοί παράγουν από 6 –14 ώρες ημερήσιο πρόγραμμα.
Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη η ΕΡΤ κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, τις βουλευτικές εκλογές, την επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο, την επίσκεψη Πούτιν, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, τα συνέδρια των κομμάτων και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Κάλυψε όλες τις πολιτικές εξελίξεις, παρέχοντας δωρεάν εικόνα στα ιδιωτικά κανάλια. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η κάλυψη της δραστηριότητας των πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική περίοδο κόστισε στην ΕΡΤ 550.000 ευρώ για την μίσθωση ιδιωτικών τεχνικών μέσων.
Γενικά στο πρόγραμμα έγινε συντονισμένη εκμετάλλευση του αρχείου της ΕΡΤ, όπου μπήκαν οι ζώνες σε μια σειρά και όπου σύντομα θα αρχίσουν οι παραγγελίες και στον τομέα της μυθοπλασίας. Περίπου 2.500.000 ευρώ θα δοθούν για κάθε είδους ενημερωτικές εκπομπές και 1.500.000 ευρώ από το τέλος για το σινεμά. Οι μικτές παραγωγές έχουν σταματήσει και έχουν γίνει εσωτερικές παραγωγές.
Αθλητικό πρόγραμμα
Στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας της, η ΕΡΤ μετέδωσε συνολικά 1.265 ώρες αθλητικού προγράμματος. Για πρώτη φορά είχε φέτος τα τηλεοπτικά δικαιώματα και των τεσσάρων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Κάλυψε τηλεοπτικά το Champions League και το Europa League στο ποδόσφαιρο και την Ευρωλίγκα και το Εurocup στο μπάσκετ.
Μετέδωσε τηλεοπτικά όλα τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του κλασικού αθλητισμού, του υγρού στίβου και της γυμναστικής. Έδωσε τηλεοπτική στέγη και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με το Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών, το Πρωτάθλημα Χάντμπολ Ανδρών, την Α2 Μπάσκετ Ανδρών αλλά και με δίωρη εβδομαδιαία εκπομπή για όλα τα σπορ. Με ειδικές εκπομπές και ζωντανό πρόγραμμα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση κάλυψε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Ραδιόφωνο
Επανήλθαν στον αέρα 27 Ραδιοφωνικοί Σταθμοί σε όλη την Ελλάδα: έξι στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και 19 στην Περιφέρεια.
Οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ διαχειρίστηκαν την προσφυγική κρίση, με ενημερωτικά αφιερώματα και συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης.
Αρχές Μαρτίου βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο, με πρωτοβουλία της ΕΡΤ, για πρώτη φορά μαζί περισσότεροι από 40 φορείς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Πρωτοβουλία από την οποία γεννήθηκε το ert4refugees, με στόχο τον συντονισμό δράσεων.
Το πρώτο αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων άρχισε να μεταδίδεται το φθινόπωρο από Περιφερειακούς Σταθμούς και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και του Πρώτου Προγράμματος.
Το Ραδιομέγαρο άνοιξε ξανά για τους πολίτες. Περίπου 6.000 ακροατές της ΕΡΑ βρέθηκαν στα στούντιο της Ραδιοφωνίας για να παρακολουθήσουν ζωντανά 31 συναυλίες. Δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά και μέσω συνεργασίας με την EBU, έχουν μεταδοθεί ζωντανά από τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.
Tα μικρόφωνα της ΕΡΑ δόθηκαν σε κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις που απέκτησαν δικές τους εκπομπές, ενώ διοργανώθηκε διαγωνισμός βίντεο video κατά του στίγματος του Αids.
Η ραδιοφωνική μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» από την Άννα Σακαλή στο Τρίτο Πρόγραμμα, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στον 27ο Διαγωνισμό της URTI.