Για «απόλυτη άγνοια» σχετικά με «απλά θέματα διοικητικής διαδικασίας και λειτουργίας του κράτους» αλλά και για «μη παρακολούθηση» της κοινοβουλευτικής εργασίας και της δημόσιας συζήτησης, «γεγονός πρωτοφανές για αρχηγό πολιτικού κόμματος», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου η συνέντευξη του κ. Θεοδωράκη σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφορικά με τους περίπου 2.500 δημοσίους υπαλλήλους που βρέθηκαν να έχουν πλαστά στοιχεία δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση τους αθωώνει, το Ποτάμι θέλει να τους διώξει. «Και αυτή θα ήταν μία πράξη ευθύνης απέναντι στον άνεργο που έχει το σωστό πτυχίο και δεν διορίσθηκε επειδή κάποιος πονηρός έφτιαξε ένα πλαστό στοιχείο και διορίσθηκε. Και αυτός που έκανε αυτήν την ατιμία κάποιον φίλο πολιτικό είχε, κάποιο κόμμα είχε, που του έλεγε: Προχώρα εσύ την προσπάθειά σου και θα σε καλύψουμε» συμπλήρωσε.
«Είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς σε μία φράση έξι αράδων τόσες πολλές ανακρίβειες ή στρεβλώσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και επισημαίνει:
* Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο διορισμός των οποίων ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχονται στους 493, ήτοι 0,08% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν πρόκειται για «χιλιάδες υπαλλήλους», χιλιάδες είναι οι ιδεοληψίες που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι» αναφέρεται και παρατίθεται ο αριθμός τωβν υπαλλήλων που απολύθηκαν ανά έτος: 46 το 2013, 243 το 2014, 156 το 2015 και 48 το πρώτο τετράμηνο του 2016.
* Επισημαίνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας τέθηκαν οριστικά εκτός του Μητρώου του Δημοσίου τα συγκεκριμένα άτομα.
* Η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι διαρκής από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.
* Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), στην οποία οι φορείς καταχωρίζουν τις ενέργειες και τα αποτελέσματα του εν θέματι ελέγχου.
* Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αρμόδια υπηρεσία για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών είναι το ΣΕΕΔΔ, αλλά και οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι σχετικά με την πειθαρχική παραπομπή ή την ποινική δίωξή τους.
* Ειδικά για τα «απολυτήρια» (όχι πτυχία) Λυκείου το υπουργείο σημειώνει ότι δεν είναι πλαστά έγγραφα αλλά πιστοποιητικά τα οποία εκδόθηκαν από δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα τα οποία έχουν ελεγχθεί πριν από το 2007 και λειτουργούσαν παράτυπα. «Ούτε όσοι απόκτησαν αυτά τα πτυχία έδωσαν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ για να μπουν στο Δημόσιο ούτε βέβαια έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι» δηλώνεται από το υπουργείο που υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση γίνεται ήδη επανέλεγχος και θα δοθεί άμεση λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κανονισμού λειτουργίας που διέπει τον δημόσιο τομέα για όσες παρατυπίες διαπιστωθούν».