Ενας στους δέκα μαθητές Γυμνασίου είναι ενεργός καπνιστής

«Είναι θέμα μαθηματικών». Αυτό φαίνεται να σκέφονται οι βουλευτές αρκετών κομμάτων στη Δανία, μόλις το ζήτημα έρθει στα χρήματα που πληρώνει ο φορολογούμενος ως μισθό για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κάπως έτσι μπαίνει στη ζωή ο… «κόφτης».

Ενας στους 10 μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου είναι ενεργός καπνιστής, ενώ το 30% των μαθητών αναφέρει ότι εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι του. Παράλληλα 8 στους 10 μαθητές συνδέουν το κάπνισμα με το άγχος.
Αυτό προκύπτει απο έρευνα που έγινε απο το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και το Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη, 31 Μαίου, παγκόσμια ήμερα κατά του Καπνίσματος.

Δείτε εδώ την έρευνα

Τα αποτελέσματα της δράσης «Ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και τον πρόεδρο του ΙΣΑ κύριο κ. Γιώργο Πατούλη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Άλκης Αργυριάδης», του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 51.084 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, σε 1.267 σχολεία της χώρας. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, ενώ παρακολούθησαν και οπτικοαουστικό υλικό ,με στόχο την ενημέρωσή τους, για τους κινδύνους του καπνίσματος και την ανάπτυξη αντιστάσεων απέναντι στη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Όπως είπε ο κ. Πελεγρίνης σχετικά «Ο περιορισμός του καπνίσματος, όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος στην χώρα μας τουλάχιστον, δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία των νέων σε όσο γίνεται μάλιστα μικρότερη ηλικία. Και η αλλαγή νοοτροπίας είναι θέμα παιδείας. Υπό την έννοια αυτή, η πρόληψη του καπνίσματος είναι θέμα παιδείας. Μέσα από τα σχολεία αξιοποιώντας τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία οφείλουμε, όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, να οργανώσουμε ένα στοχευμένο σχέδιο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακή αυτή συνήθεια».

Στις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματοε και την ανάγκη της Πολιτείας να δράσει αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο κ. Πατούλης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk