Ελλείψεις σε Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, καθώς και για τα προβλήματα

Για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, καθώς και για τα προβλήματα που απορρέουν από το πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο για όλο τον ιατρικό κλάδο, μίλησε σε γιατρούς στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Στις συναντήσεις συμμετείχε ο πρόεδρος του Τομέα Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) κ. Στάθης Τσούκαλος.
Ο κ. Βλασταράκος τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο (υπαγωγή του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ και κατάργηση του κλάδου μονοσυνταξιούχων), τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΠΕΔΥ, τον ΕΟΠΥΥ, τα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα. Όπως είπε, η κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2016, δημιουργεί ένα ποσοστό αναπλήρωσης για τους μέχρι σήμερα υπαγόμενους σε αυτό, που ανέρχεται σε 9 ευρώ ετησίως (π.χ. για 30 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 270 ευρώ μικτά). Με την αύξηση της προκαταβολής φόρου κατά 20% οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί θα έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα ανέρχονται στο 35% από το πρώτο ευρώ (δεν υπάρχει αφορολόγητο, για τους αυτοαπασχολούμενους). Έτσι, για κάθε 10 ευρώ, οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι 7 ευρώ.
Ο κ. Βλασταράκος τόνισε επίσης τη μεγάλη έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, ιδιαίτερα νέου, στα Νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ, καθώς και την έλλειψη επαρκών συμβεβλημένων, με τον ΕΟΠΥΥ, ιατρών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης, ιδίως στα μικρότερα ιατρεία και εργαστήρια. Επίσης, τόνισε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος με τη μετανάστευση 15.000 γιατρών τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk