Έρευνα: Οι καθημερινές ταραχές δεν πτοούν τους Γάλλους

Παρά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ταραχές στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, παρά τις συγκρούσεις με την Αστυνομία και την κοινωνική αναστάτωση και παρά την π

Παρά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ταραχές στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, παρά τις συγκρούσεις με την Αστυνομία και την κοινωνική αναστάτωση και παρά την προοπτική επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και την απώλεια «κεκτημένων», που προοιωνίζεται ο περιβόητος «νόμος Ελ Κομρί», οι Γάλλοι ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το οικονομικό μέλλον το δικό τους και της χώρας τους.
Η κατάσταση που απεικονίζει η τελευταία έρευνα του επίσημου Ινστιτούτου στατιστικών μελετών Insee μοιάζει παράδοξη, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αποτυπώνει το ηθικό των γαλλικών νοικοκυριών και την πρόθεσή τους να αυξήσουν την κατανάλωσή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, έχει εν μέσω κοινωνικών εντάσεων εκτιναχθεί στο υψηλότερο επιπεδο από τον Οκτώβριο του 2007, πολύ πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δηλαδή.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης εκτινάχθηκε στις 98 μονάδες το Μάιο από τις 94 που ήταν τον Απρίλιο, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στον διαχρονικό μέσον όρο που είναι το 100. Η θεαματική βελτίωση αποδίδεται από τους ειδικούς στη βελτίωση της αγοράς εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δημιούργησαν 24.400 νέες θέσεις εργασίας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι το ότι ο αριθμός των ανέργων είχε μειωθεί τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
«Ο δείκτης που καταγράφει την αγωνία και τους φόβους των νοικοκυριών για το φάσμα της ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 28 μονάδες σε επίπεδο χαμηλότερο από το ιστορικό μέσον όρο. Έχει υποχωρήσει πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008», σημειώνει το Insee.
Ταυτόχρονα, τα γαλλικά νοικοκυριά θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν από την ακρίβεια, ενώ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στο μέλλον, τόσο της δικής τους όσο και της χώρας τους. «Το Μάιο ο επιμέρους δείκτης που καταγράφει την πεποίθηση των νοικοκυριών για βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους ενισχύθηκε κατά 4%. Ως εκ τούτου το ποσοστό των Γάλλων που εκτιμούν ότι είναι ευκαιρία να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές ενισχύθηκε κατά 7%», υπογραμμίζει το Insee.
Σημειωτέον ότι και σε παγκόσμια κλίμακα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, το ηθικό των νοικοκυριών μένει ανεπηρέαστο από το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα επειδή, ίσως, οι πολίτες θεωρούν ότι σύντομα η κυβέρνηση Βαλς θα υπαναχωρήσει στο θέμα του νέου Εργασιακού Νόμου. Αυτό καταγράφεται (σε ποσοστό μάλιστα 68%) σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ των αναγνωστών της η εφημερίδα «Le Figaro», η οποία απηχεί, ως γνωστόν, συντηρητικές πολιτικές και κοινωνικές απόψεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk