Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδος

Πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδος που σφράγισε το Eurogroup της περασμένης Τρίτης. «Εξασφαλίσαμε σίγουρα ένα ήρεμο καλοκαίρι, ενώ υπό προϋποθέσεις η απαραίτητη για την έξοδο από την ύφεση σταθερότητα μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες χωρίς μεγάλη προσπάθεια» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή. Επιπλέον, σημειώνει ο ίδιος, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η εφετινή χρήση για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να είναι κερδοφόρα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης, επιδρώντας θετικά στις μακροοικονομικές προοπτικές. Μιλώντας σε συνομιλητές του εμφανίζεται αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα αναμένοντας μια σειρά θετικών ειδήσεων για την οικονομία γενικότερα και κατ’ επέκταση για τον τραπεζικό κλάδο.
Τα άμεσα οφέλη


Το πρώτο άμεσο όφελος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος. Αυτό θα επιτευχθεί με την επανένταξη των τίτλων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου στις αποδεκτές από τη Φρανκφούρτη εξασφαλίσεις («waiver»), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κέρδη θα υπάρξουν και από τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας (QΕ), κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Εμμεσες επιπτώσεις, κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας καταθετών και επενδυτών, θα έχει και η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Δημοσίου και τραπεζών, με τη μείωση του κινδύνου χώρας που συνεπάγεται η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η σχετική βαθμολογία των εγχώριων τίτλων χρέους βέβαια απέχει σημαντικά από τα επίπεδα των επενδύσιμων χρεογράφων, ωστόσο η βελτίωσή της έστω και κατά λίγες βαθμίδες είναι αναγκαίο βήμα για τη μείωση των επιτοκίων και για την έναρξη της διαδικασίας επανασύνδεσης με τις αγορές.
Τα αναμενόμενα κέρδη


Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι η επαναφορά του waiver, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα έχει αξιοσημείωτη θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400-500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό «μαξιλάρι» στην προσπάθεια των τραπεζών για επιστροφή σε διατηρήσιμη κερδοφορία.
Για εφέτος αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις παραπάνω πηγές θα είναι αρκετά χαμηλότερα. Ωστόσο, θεωρούν πλέον απολύτως εφικτό τον στόχο για θετικό καθαρό αποτέλεσμα στην τρέχουσα χρήση.

«Αν και επίκειται μια δεύτερη μίνι αξιολόγηση του προγράμματος το ερχόμενο φθινόπωρο και παρότι δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, δεν αναμένουμε πως η Ελλάδα θα ξαναπροκαλέσει «θόρυβο», εκτός απροόπτου, τουλάχιστον ως τις αρχές του 2017. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την αποκόμιση υπεραξιών από χρηματοοικονομικές πράξεις»
σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Εφικτό το «γύρισμα»


Ειδικότερα προβλέπουν ότι από τις καθαρές ζημιές ύψους 8,6 δισ. ευρώ που κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι το 2015 είναι πλέον απολύτως εφικτό το «γύρισμα» σε θετικό έδαφος εφέτος από τις εξής πηγές:
1. Προβλέψεις: Οι απομειώσεις για επισφαλείς απαιτήσεις, λόγω και του νέου stress test στο οποίο συμμετείχαν οι τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο, τους «κόστισαν» περί τα 13 δισ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η σταθεροποίηση της οικονομίας, η επιβάρυνση αυτή θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που είχαν καταγραφεί πέρυσι.

2. Κόστος χρηματοδότησης.
Μέσω του waiver και του QE αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση 100-150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μέσω της οποίας θα στηριχθούν τα αποτελέσματα.

3. Λειτουργικά κόστη.
Αναμένεται μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 15% καθώς τα οφέλη από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα και από την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται. Εκτιμάται ότι στο σύνολο της χρονιάς τα σχετικά έξοδα θα είναι μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ.

4. Βελτίωση εσόδων.
Τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένονται αυξημένα κατά 5% εφέτος στηρίζοντας τα αποτελέσματα κατά 400 εκατ. ευρώ.

5. Κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις
θα υπάρξουν από την επαναγορά ομολόγων του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που «τρέχει» η ΕΚΤ. Τα κέρδη από αυτές τις συναλλαγές αναμένονται στα 150-200 εκατ. ευρώ μόνο για εφέτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk