Πίτερ Τιλ: Πήρε εκδίκηση ύψους 140 εκατ. δολαρίων

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο Πίτερ Τιλ περίμενε εννέα ολόκληρα χρόνια για να κρυώσει το δικό του.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο Πίτερ Τιλ περίμενε εννέα ολόκληρα χρόνια για να κρυώσει το δικό του. O δισεκατομμυριούχος επενδυτής χρηματοδότησε σιωπηλά τη μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής που κατέθεσε ο αμερικανός παλαιστής Χαλκ Χόγκαν εναντίον της σκανδαλοθηρικής ιστοσελίδας Gawker, εκείνης που το 2007 είχε αποκαλύψει ότι ο Τιλ είναι ομοφυλόφιλος.
Οπως τόνισε ο ίδιος ο αμερικανός επιχειρηματίας στους «New Υork Times», η ενέργειά του αυτή ήταν μια προσπάθεια «αναχαίτισης» μιας νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης «εκφοβίζουν τους ανθρώπους προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το δημόσιο συμφέρον».
Αποζημίωση


Οι δικαστικές αρχές της Φλόριδας επέβαλαν στην Gawker να καταβάλει στον διάσημο αμερικανό παλαιστή και ηθοποιό αποζημίωση ύψους 140 εκατ. δολαρίων. Πριν από περίπου εννέα χρόνια η Gawker είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Πίτερ Τιλ είναι εντελώς γκέι, παιδιά» και μια σειρά άλλων κειμένων που στόχευαν στους φίλους του επιχειρηματία, τα οποία, σύμφωνα με τον Τιλ, «κατέστρεψαν τις ζωές ατόμων χωρίς κανέναν λόγο» και οδήγησαν τον ίδιο στο να εξαπολύσει έναν σιωπηλό πόλεμο εναντίον της ιστοσελίδας.
Χρηματοδότησε μια ομάδα δικηγόρων για να βρει και να βοηθήσει πιθανά «θύματα» της ιστοσελίδας, άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που είδαν την προσωπική τους ζωή πρωτοσέλιδο.
Ο Τιλ είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές του τεχνολογικού κόσμου. Γεννημένος στη Δυτική Γερμανία και μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, πέρασε από πολλά επαγγελματικά στάδια προτού εγκατασταθεί στη Σίλικον Βάλεϊ και ασχοληθεί με την ίδρυση εταιρειών και τις επενδύσεις. Το 1998 ήταν ένας από τους ανθρώπους που μαζί με τον Ελον Μασκ της Tesla Motors ίδρυσαν την Paypal, την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω του Διαδικτύου. Η επενδυτική του διαίσθηση τον έκανε να εισχωρήσει σε εταιρείες που έμελλε στη συνέχεια να γίνουν κολοσσοί, όπως το Facebook, στο οποίο κατέχει μάλιστα και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, και η πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων AirBnB. Η καθαρή αξία της προσωπικής του περιουσίας ανέρχεται σήμερα σε 2,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Εκκεντρικές προσπάθειες


Εκτός από τις τεχνολογικές επενδύσεις, ο ηλικίας 49 ετών Τιλ υποστηρίζει ανοιχτά και εμπράκτως μια μεγάλη ποικιλία εκκεντρικών φιλανθρωπικών και κοινωνικών προσπαθειών που στοχεύουν στη ριζική αλλαγή της ζωής όπως την ξέρουμε, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ο Τιλ προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές λυκείου ή κολεγίου προκειμένου να εγκαταλείψουν το σχολείο και να ιδρύσουν τις δικές τους εταιρείες.
Επιπλέον κάνει δωρεές σε εταιρείες που επιδιώκουν να επεκτείνουν το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής και άλλες που εκπονούν σχέδια πόλεων που επιπλέουν στο νερό, πέρα από την προσβασιμότητα των κυβερνήσεων και των νόμων.
Οταν η είδηση για την οικονομική στήριξη που προσέφερε στην υπόθεση Χόγκαν κατά Gawker ήρθε στη δημοσιότητα, πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελευθερία του Τύπου και αν είναι θεμιτό ένας δισεκατομμυριούχος να αφιερώνει χρόνο και κυρίως χρήμα για να «τιμωρήσει» ένα μέσο ενημέρωσης. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την τακτική του λέγοντας ότι άξιζε την προσπάθεια να αντισταθεί και να πολεμήσει διότι «τα άρθρα που δημοσιεύονται από την Gawker είναι επώδυνα και παραλυτικά για τους ανθρώπους που βάζουν στο στόχαστρο».
Επιπλέον ο Τιλ προσέθεσε πως, παρότι ο ίδιος μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θυματοποιούνται από την ιστοσελίδα «είναι λιγότερο επιφανή άτομα, πολύ λιγότερο πλούσια, που απλά δεν μπορούν να αυτοπροστατευθούν».
Το Ιδρυμα Τιλ στηρίζει οικονομικά την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων δωρίζοντας ένα εκατομμύριο δολάρια την τελευταία πενταετία. Κατά τον ίδιο οι ενέργειές του δεν είναι αντιφατικές. «Αρνούμαι να πιστέψω ότι δημοσιογραφία σημαίνει μαζικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Είναι ακριβώς επειδή σέβομαι τους δημοσιογράφους που πιστεύω ότι δεν απειλούνται όταν κανείς μάχεται κατά της Gawker» τόνισε χαρακτηριστικά στους «NYT».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk