Βροχή φόρων μέσα στο καλοκαίρι

Ενα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους

Ενα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», από την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του εφετινού αφορολόγητου να έχουν πραγματοποιηθεί οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.
Το νομοσχέδιο


Ομως από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking). Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και μένει να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός φορολογικών δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο ως τις 20 Ιουλίου.
Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – πρέπει, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης όλων των εκκαθαριστών σημειωμάτων ως τα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και να έχουν ληφθεί τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 για να τεθούν σε εφαρμογή τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Σε τρεις δόσεις


Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που ως σήμερα γνωρίζουμε. Δηλαδή ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί ως 31 Ιουλίου 2016 και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.
Για τον ΕΝΦΙΑ όμως ισχύει διαφορετική πρόβλεψη. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε όσες δόσεις απομένουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 ως το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Σεπτέμβριο και η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, απομένουν συνολικά άλλες 3 δόσεις ως το τέλος του έτους.
Με δεδομένο όμως ότι στα νοικοκυριά θα πέσουν όλοι οι φόροι μαζί και άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να πληρωθούν και να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρουν διάταξη στα επόμενα νομοσχέδια η οποία θα δίνει παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2016 ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 καθώς οι πρώτοι δύο μήνες κάθε έτους λογίζονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου.
Τα ακίνητα


Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει χαμένους και κερδισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι – περίπου 500.000 τον αριθμό – είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας 200.000 ευρώ και άνω, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται στα περιουσιακά τους στοιχεία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και τα αγροτεμάχια. Επίσης, σημαντικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και όσους έχουν χτίσει ένα ακίνητο και υπάρχει ακόμη ανεξάντλητος συντελεστής δόμησης («αέρας»). Παράλληλα, για εφέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πρόσθετοι φόροι ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σε επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και σε Νομικά Πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα.
Μια μεγάλη αδικία είναι ότι ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με μειωμένες τιμές ζώνης σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015 καθώς παραμένει η νέα αντικειμενική αξία στο ίδιο κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή με πέρυσι.
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι θα ισχύουν και εφέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.

Το νέο σχέδιο για τις αποδείξεις
Αγορές και πληρωμές μόνο από δηλωμένες κάρτες και λογαριασμούς

Εως τα τέλη του 2016 όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα κληθούν να δηλώσουν σε μια ειδική εφαρμογή του συστήματος TAXIS όλες τις κάρτες που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, καθώς επίσης και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων κάνουν πληρωμές ή αγορές μέσω e-banking.
Από το στιγμή που το σύστημα TAXIS θα έχει ανά ΑΦΜ τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές), θα μπορεί να αντλεί αυτομάτως τις δαπάνες των φορολογουμένων και στη συνέχεια να επιλέγουν οι φορολογούμενοι ποιες από τις δαπάνες αυτές αφορούν καταναλωτικά αγαθά ή υπηρεσίες, ή απλώς αφορούν μεταφορά κεφαλαίου από λογαριασμό σε λογαριασμό. Για παράδειγμα, η μεταφορά χρημάτων από τον γονιό σε λογαριασμό παιδιού που σπουδάζει δεν θεωρείται συναλλαγή με απόδειξη.
Για τις προμήθειες που επιβαρύνουν σήμερα τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή το e-banking και ίσως αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νέου μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν σε επαφή με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να καθοριστούν κάποια ανώτατα ποσοστά προμηθειών και αυτά να κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα δοθεί πάτημα στις επιχειρήσεις εμπορίας να χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα ως πρόσχημα για να πείθουν τους πελάτες τους να μην πληρώνουν με κάρτα αλλά με μετρητά και να μην τους κόβουν αποδείξεις.
Είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται καθώς τα στοιχεία καταχωρίζονται στα συστήματα των τραπεζών. Η Εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι.
Για τη χρήση πλαστικού χρήματος θα δοθούν κίνητρα: κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) και ακινήτων, ενώ όταν γίνονται συναλλαγές με κάρτες οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους, αφού θα ενημερώνεται αυτομάτως η Εφορία μέσω των τραπεζών.
Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί ότι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα γίνονται μόνο με κάρτες ή μέσω Internet για ποσά άνω των 50 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μηχανάκια POS.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk