Alpha Bank: Θέλουν προσπάθεια τα πλεονάσματα

«Η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου διαμορφώνει τις συνθήκες για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης» επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Alpha Bank.

«Η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου διαμορφώνει τις συνθήκες για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης» επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Alpha Bank.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο της τράπεζας

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της, το πρώτο αναμένεται να τονώσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία αμβλύνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις του υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής καθιστώντας επιτεύξιμη την εαρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση μόλις -0,3% κατά το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την εμπειρία της περιόδου 2012-2014, ο ρυθμός αναπτύξεως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην επιτάχυνση της αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι ένα μέρος της προβλεπόμενης δόσεως (πρώτη εκταμίευση €7,5 δισ. τον Ιούνιο και δεύτερη εκταμίευση €2,8 δισ. το Φθινόπωρο) θα διοχετευθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το δεύτερο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό συμβολισμό προς τις διεθνείς αγορές υποβοηθώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου που θα επιτρέψει, σε μεταγενέστερο στάδιο, την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές.
«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η πραγματική οικονομία μέσω της αυξήσεως των επενδυτικών δαπανών προϋποθέτει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στη νέα συμφωνία» τονίζει η Alpha Bank.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής του προγράμματος των 19 ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αξιοποιήσεως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ συνιστά ένα θετικό βήμα.
Επιπλέον, επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την προοπτική επανένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων θα διευρύνουν τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, η άρση των αβεβαιοτήτων με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών.
«Η νομοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού διορθώσεως δημοσιονομικών αποκλίσεων είναι καιρίας σημασίας, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους στις διεθνείς αγορές» εκτιμά η Alpha Bank.
Προσθέτει ωστόσο ότι «παρά ταύτα, η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια, ειδικά το 2018. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους (Preliminary Debt Sustainability Analysis – Updated Estimates and Further Considerations, May 2016) αμφισβητεί τη δυνατότητα επιτεύξεως του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk