Φουσκωμένοι λογαριασμοί από κλήσεις, αποστολή και λήψη SMS

Κατά την πάγια τακτική της κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, η αρμόδια Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα επαναλαμβάνει την σύστασή της προς τους συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να προσέχουν το κόστος των υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, δηλαδή, τις κλήσεις που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη χρέωση και ξεκινούν από 901, 909, 806, 812, 825, 850, 875, ή είναι πενταψήφιοι.

Κατά την πάγια τακτική της κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, η αρμόδια Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα επαναλαμβάνει την σύστασή της προς τους συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να προσέχουν το κόστος των υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, δηλαδή, τις κλήσεις που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη χρέωση και ξεκινούν από 901, 909, 806, 812, 825, 850, 875, ή είναι πενταψήφιοι.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξηγεί ότι οι ΥΠΠ (Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης):

 • είναι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης και δεν περιλαμβάνονται στον δωρεάν χρόνο ομιλίας/αριθμό sms που παρέχονται σε προγράμματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και
 • αναγράφονται διακριτά στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς.

Ειδικότερα, το πλαίσιο βάσει του οποίου διαμορφώνονται οι χρεώσεις για ΥΠΠ έχει ως εξής:

 • Γραμμές 901-ΧΧΧΧΧΧΧ και 909-ΧΧΧΧΧΧΧ: Τηλεφωνικές κλήσεις προς ή/και αποστολή/λήψη sms προς/από αριθμούς των σειρών αυτών χρεώνονται βάσει της εμπορικής πολιτικής των εταιριών.
 • Γραμμές 806-ΧΧΧΧΧΧΧ, 812-ΧΧΧΧΧΧΧ, 825-ΧΧΧΧΧΧΧ, 850-ΧΧΧΧΧΧΧ και 875-ΧΧΧΧΧΧΧ: Τηλεφωνικές κλήσεις προς ή/και αποστολή sms προς αριθμούς των σειρών αυτών χρεώνονται με τιμολόγιο που είναι προκαθορισμένο και κοινό για όλες τις εταιρίες, ενώ το κόστος (σε ευρωλεπτά/λεπτό κλήσης ή ανά sms) σηματοδοτείται από το δεύτερο και τρίτο ψηφίο του 10ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού. Για παράδειγμα, κλήση σε οποιονδήποτε αριθμό της σειράς 825-ΧΧΧΧΧΧΧ χρεώνεται με €0,25/λεπτό.
 • 5ψήφιοι αριθμοί των σειρών 14ΧΧΧ, 190ΧΧ έως 196ΧΧ, 1980Χ έως 1985Χ και 54ΧΧΧ: Τηλεφωνικές κλήσεις προς ή/και αποστολή/λήψη sms προς/από αριθμούς των σειρών αυτών χρεώνονται βάσει της εμπορικής πολιτικής των εταιριών.

 1. : Δείτε τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες τρίτων στον τιμοκατάλογο της Vodafone -θα δείτε ότι μπορεί να χρεωθείτε ακόμα και περισσότερα από 3,60 ευρώ για ένα SMS
 2. Ομοίως, δείτε τις χρεώσεις των παρόχων ΥΠΠ στο cosmote.gr
 3. Τέλος, δείτε τις χρεώσεις από υπηρεσίες τρίτων στο wind.gr

Για την προστασία κατά τη χρήση ΥΠΠ, η ΕΕΤΤ συστήνει στους καταναλωτές να:

 • Ενημερώνονται εκ των προτέρων για τα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι, βάσει υποχρέωσης που έχει επιβληθεί από την ΕΕΤΤ, οι εταιρίες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές στο ενημερωτικό/διαφημιστικό υλικό σχετικά με την ταυτότητά τους, τη χρέωση ανά κλήση/sms, καθώς και για τη γραμμή βοήθειας/παραπόνων (helpline), η τελευταία δεν πρέπει να είναι αυξημένης χρέωσης και η οποία υποχρεωτικά πρέπει να είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τουλάχιστον κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Επιδεικνύουν προσοχή κατά τη διενέργεια τηλεφωνικών κλήσεων και την αποστολή/λήψη sms προς/από αριθμούς για ΥΠΠ.
 • Επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή πριν την καταχώρηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου σε διαδικτυακό τόπο (ως προϋπόθεση εγγραφής σε υπηρεσία ή συμμετοχής σε διαγωνισμό, κλήρωση κ.ά.) και να έχουν προηγουμένως διαβάσει προσεκτικά τους όρους, τις προϋποθέσεις και το κόστος παροχής της υπηρεσίας. Η επισήμανση ισχύει και για αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρονται από εκπομπές και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.
 • Γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ενεργοποίηση φραγής πρόσβασης, την οποία ο πάροχος υποχρεούται να ικανοποιήσει, είτε σε όλες τις ΥΠΠ είτε σε ορισμένες αριθμοδοτικές σειρές. (tech.in.gr: Καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου σας για να ζητήσετε φραγή όλων ή κάποιων αριθμών υπηρεσιών αυξημένης χρέωσης.

Στις χρήσιμες συστάσεις της Επιτροπής, να προσθέσουμε ότι έχει ήδη παρέμβει θέτοντας όριο μηνιαίας χρέωσης από τέτοιες υπηρεσίες υψηλής χρέωσης στα 20 ευρώ. Αν η χρήση της υπηρεσίας πρόκειται να υπερβεί τα 20 ευρώ, τότε θα πρέπει να έχει προηγηθεί μήνυμα που θα σας ζητά τη ρητή συγκατάθεσή σας για τη συνέχιση της παροχής της εκάστοτε υπηρεσίας αυξημένης χρέωσης.

Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χρεώσεις από τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, και κυρίως αυτά που αφορούν τις χρεώσεις κάθε φορά που λαμβάνετε SMS!

Δείτε επίσης:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
 • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk