Βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν πλήρως οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, που έχουν κηρύξει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων.

Ο κ. Δρίτσας, αναφερόμενος στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι ξεκρέμαστο αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας, που έχει ήδη αποτυπωθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρηση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη δημόσια αρχή λιμένος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί και επιπλέον πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεων των εργαζομένων από σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πράξη και πρόσθεσε: «έχουμε δηλώσει προς την κυβέρνηση ότι σε κάθε εξέλιξη στα λιμάνια θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη σταθερή εργασία με κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αυτό που ζητούν αυτή τη στιγμή είναι έγκριση κανονιστική πράξης από το διοικητικό συμβούλιο των οργανισμών λιμένων με κοινή υπουργική απόφαση ή με απευθείας νόμο στην οποία θα προσδιορίζεται ότι η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη να μην λύνεται παρά μόνον κάτω από συγκεκριμένους λόγους (πειθαρχικά παραπτώματα) και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κανονιστική πράξη θα πρέπει να καθορίζονται οι υποχρεώσεις που έχει ο εργαζόμενος έναντι της επιχείρησης αλλά και της επιχείρησης έναντι του εργαζόμενου με τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού.