Ο ΦΠΑ στο 24% κλείνει και τα γηροκομεία

Εκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στα γηροκομεία κάνει με ανοιχτή επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία επισημαίνει ότι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα κόστη για τα γηροκομεία έχουν γίνει δυσβάστακτα και πολλά από αυτά κινδυνεύουν με λουκέτο.

Εκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στα γηροκομεία κάνει με ανοιχτή επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία επισημαίνει ότι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα κόστη για τα γηροκομεία έχουν γίνει δυσβάστακτα και πολλά από αυτά κινδυνεύουν με λουκέτο. Η Ενωση επισημαίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23% όχι μόνο δεν διορθώθηκαν όπως είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι, αλλά τώρα με την αύξηση στο 24% εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο το κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας. Στη χώρα λειτουργούν περίπου 200 γηροκομεία με 10.000 φιλοξενούμενους και σε αυτά εργάζονται περίπου 5.000 άτομα.
Αναλυτικά η επιστολή του ΔΣ
Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Ιούλιο έχει επιβληθεί μια, ακατανόητα, σκληρή και υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τη διαβίωση χιλιάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις Υπουργών και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Κυβέρνησης ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε «εκ παραδρομής» και ότι «επίκειται σχετική διορθωτική κίνηση», ο ΦΠΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 24%.
Η αύξηση αυτή, που υπολογίζεται πάνω από 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 200 νόμιμα κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται, μαθηματικά, σε κλείσιμο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ. Μάλιστα, στα γηροκομεία εργάζονται και περίπου 5.000 άτομα, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς εργασία.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού ελλείψει επαρκών κρατικών δομών, δεν υφίσταται κάποια εναλλακτική για τους ανήμπορους και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο. Μάλιστα, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Αθηνών έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ για τους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους. Ήδη, μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων βρίσκεται σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσει την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.
Μάλιστα, δεν έχει υπάρξει καν επίσημη κυβερνητική εκτίμηση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα που θα φέρει το μέτρο. Βάσει των υπολογισμών της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), τα αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία.
Απευθύνουμε προσωπική έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στην καταδίκη και στον εξευτελισμό των ανήμπορων ηλικιωμένων της πατρίδας. Να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προστατέψει το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με όρους αξιοπρέπειας. Η προστασία της αξιοπρέπειας των ανθρώπων αυτών δεν είναι απλά κοινωνική ανάγκη, είναι ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk