Μοσκοβισί: «Win-win» η συμφωνία με την Ελλάδα

Aπορρίπτει τα σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

Aπορρίπτει τα σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

Σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι ξοδεύτηκαν πολλές ώρες στο Eurogroup για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετες ακόμη συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς υπάρχει ακόμα δουλειά.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

Προειδοποιεί όμως ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή (vigilant) για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

«Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», είπε.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ. Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσαν τη συγκατάθεση τους και ότι η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη DSA θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά draft υπήρχαν αριθμοί όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.

«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα, είπε», για τον ρόλο της Κομισιόν, ανέφερε η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν, ότι έσπρωξε για την αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές «brokers».

Αν χρειαστεί θα το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά, είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk