Ξεπέρασε τα 50 δολ. το βαρέλι η τιμή του Brent

Τα 50 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε για πρώτη φορά το τρέχον έτος η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς στοιχεία από μεγάλες καταναλώτριες χώρες δείχνουν ότι τα αποθέματα μειώνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση.

Τα 50 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε για πρώτη φορά το τρέχον έτος η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς στοιχεία από μεγάλες καταναλώτριες χώρες δείχνουν ότι τα αποθέματα μειώνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση.
Τα ξημερώματα η τιμή του Brent έφθασε στα 50,07 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές της Ασίας, ενώ μετά την έναρξη των συναλλαγών στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή έφθασε στα 50,26 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους, όταν η τιμή του Brent είχε υποχωρήσει κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι (ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων), η τιμή εκτινάχθηκε κατά 80% υψηλότερα!
Η κούρσα που κάνει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές αποδίδεται στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές στον Καναδά στον εφοδιασμό των ΗΠΑ με πετρέλαιο και στη συνεπαγόμενη μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών διαθεσίμων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τα διαθέσιμα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια και περιορίστηκαν στα 537,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαΐου 2016. Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ και οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατέκαυσαν τις δυτικές επαρχίες της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ένα πρόσθετο εμπόδιο στην παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά είναι επίσης οι επιθέσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα από ομάδες ενόπλων σε πετρελαιαγωγούς στη Νιγηρία.
Πέρα από τα προβλήματα στην προσφορά, τις τιμές επηρεάζουν εν προκειμένω και εξελίξεις που αφορούν τη ζήτηση. Συγκεκριμένα στην υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.
Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν την αδυναμία του OPEC να συμφωνήσει στο πάγωμα της παραγωγής για να ανακάμψουν οι τιμές. Διότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να κρατά την παραγωγή της σε επίπεδα-ρεκόρ για να μη χάσει μερίδια της αγοράς και το Ιράν συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή και τις εξαγωγές του εκμεταλλευόμενο την άρση των κυρώσεων.
Η διεθνής συγκυρία ευνοεί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και ακυρώνει, κατά κάποιον τρόπο, τις αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει γι’ αυτές η αδιαλλαξία τους.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, οι αναλυτές αρχίζουν να ανεβάζουν δειλά-δειλά τον πήχη των προβλέψεών τους για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, αναφέρει το BBC. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι πλέον προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η μέση τιμή του αργού στις αγορές θα είναι 50 δολάρια το βαρέλι και ότι στα τέλη του 2017 θα φθάσει τα 60 δολάρια.
«Η πετρελαϊκή αγορά εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Οι τιμές τώρα οδηγούνται υψηλότερα από τις μειώσεις της παραγωγής της Νιγηρίας, την αύξηση της παραγωγής του Ιράν και την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης», ανέφερε σε έκθεσή της η τράπεζα.
Η πετρελαϊκή ΒΡ, επίσης, έχει προβλέψει ότι το 2017 οι τιμές θα κυμανθούν από τα 50 έως τα 55 δολάρια το βαρέλι. Είναι προφανές ότι αν σε ένα εξάμηνο οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 80% υψηλότερα, η πρόβλεψη διατήρησής τους σε ένα τόσο στενό περιθώριο διακύμανσης (5 δολάρια) δεν μοιάζει αξιόπιστη.
Η ισχυρή ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται, βέβαια, και σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την πετρελαϊκή προσφορά και τη ζήτηση, ούτε με τις προβλέψεις της παγκόσμιας ανάπτυξης που παρεμπιπτόντως δεν είναι θετικές – τουλάχιστον όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Οφείλεται, συγκεκριμένα, στις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος και εν προκειμένω στην εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου, που εξακολουοθεί να διολισθαίνει αισθητά κυρίως έναντι του γεν (ενισχύεται την Πέμπτη τόσο έναντι του αμερικανικού νομίσματος όσο και του ευρώ).
Η εξασθένηση του δολαρίου αποδίδεται στην απομάκρυνση των προσδοκιών της αγοράς για μια δυναμική άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016.
«Γεωπολιτικά ζητήματα στη Δυτική Αφρική και στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, αλλά η κούρσα που παρατηρούμε ίσως να μην έχει διάρκεια καθώς οι τιμές φθάνουν στο επίπεδο που καθιστούν εμπορεύσιμο το σχιστολιθικό πετρέλαιο», παρατήρησε στο Reuters ο επικεφαλής επενδύσεων της Ayers Alliance στο Σίδνεϊ, Τζόναθαν Μπάρατ, θέτοντας επί τάπητος άλλη μια σημαντική παράμετρο επιρροής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Διότι οι εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών και είναι επόμενο να καραδοκούν για να βγάλουν όσα περισσότερα από τα «σπασμένα» μπορούν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk