Κομισιόν: Kαι «συμπλήρωμα» μνημονίου για τη δόση Ιουνίου

Ανακοίνωση για τη συμφωνία στο Eurogroup εξέδωσε η Κομισιόν η οποία κάνει μια πρώτη αποτίμηση αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση.

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του χθεσινοβραδινού μαραθώνιου Eurogroup κάνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση.

«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο» αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, υπηρξε σημείο στην ανακοίνωση, στο οποίο γινόταν λόγος για «supplemental Memorandum of Understanding», για το οποίο η Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε «συμπληρωμένο» μνημόνιο και όχι «συμπληρωματικό»:

«Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει η Κομισιόν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» είναι κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη και καλύτερη την υλοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον κόφτη δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο μνημόνιο (πχ εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κ.λπ.) θα περιέχονται στο «συμπληρωμένο μνημόνιο», όπως αναφέρει και η Κομισιόν.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk