Τα σχέδιά της να καταργήσει 1.850 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του κλάδου κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων, που σχεδιάζει, ανακοίνωσε η Microsoft. Η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε επίσης την διαγραφή οφειλών προς αυτήν που φθάνουν τα 950 εκατ. δολάρια.
Συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην εταιρεία δήλωσε ότι η Microsoft ακύρωσε προηγούμενα σχέδια που είχε για την κατασκευή περισσοτέρων συσκευών έξυπνων κινητών. Όπως αναφέρει το BBC, πάντως, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την επιχείρηση.
Η κατάργηση θέσεων εργασίας από τον κλάδο κατασκευής έξυπνων κινητών συμπίπτει με την επέτειο δύο ετών από την εξαγορά από τη Microsoft του κλάδου κινητών της φινλανδικής Nokia αντί 7,2 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα έρευνα έδειξε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το μερίδιο της Nokia στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών έπεσε κάτω από το 1%.
Η επιδρομή των ρομπότ

Εν τω μεταξύ στη μακρινή Κίνα η Foxconn, η εταιρεία που κατασκευάζει τις περισσότερες συσκευές κινητών τηλεφώνων της Apple και της Samsung ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει 60.000 βιομηχανικούς εργάτες με ρομπότ. «Ένα εργοστάσιο της Foxconn έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων από τις 110.000 στις 50.000 χάρη στη χρησιμοποίηση ρομπότ», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος της εφημερίδας «Morning Post» στη Νότια Κίνα. Και πρόσθεσε ότι «και άλλες επιχειρήσεις πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό».
Όπως αναφέρει το BBC, η Κίνα πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού από ρομπότ. Η Foxconn Technology Group σε ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι ο αυτοματισμός των λειτουργιών βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της, ωστόσο αρνήθηκε ότι η ρομποτοποίηση θα φέρει απώλειες θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης, από το Σεπτέμβριο του 2014 στο Ντονγκουάν της βιομηχανικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, όπου διατηρεί μονάδες κατασκευής και Foxconn, 505 εργοστάσια έχουν επενδύσει 4,2 δισ. γουάν (567 εκατ. ευρώ) σε ρομπότ με στόχο να αντικαταστήσουν μ’ αυτά χιλιάδες εργαζομένους.