Πολιτικά αναγκαία η συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το χρέος

Κοινό τόπο καλούνται να βρουν σήμερα οι υπ. Οικ. της ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι. Το κλίμα ωστόσο είναι θετικό και όλοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα ελληνική κρίση.

Tην αναζήτηση κοινού τόπου με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους θα επιδιώξουν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ.

Χθες το βράδυ, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, δηλαδή στελέχη των θεσμικών οργάνων και τεχνοκράτες των χωρών της ευρωζώνης, παρότι συμφώνησαν μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τελικά το πράσινο φως του ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Έτσι τώρα το βάρος πέφτει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη θέση του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί ότι το Ταμείο εκπροσωπείται στη σημερινή συνεδρίαση από το διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του οργανισμού Πολ Τόμσεν.

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια»

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι πάντως αρνητικό γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία διαφωνία μεταξύ των εταίρων, απλώς θα πρέπει να συμφωνήσουν και με το ΔΝΤ. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που στις διαφωνίες δεν εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας, η οποία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν χθες σε σχέση με διάφορες πτυχές του πολυνομοσχεδίου δεν είναι τέτοια που θα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Η επίτευξη συμφωνίας απόψε μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ είναι έτσι πολιτικά αναγκαία, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα με κάποια εθνικά κοινοβούλια βορείων χωρών της ευρωζώνης, τα οποία συνδέουν τις εκταμιεύσεις με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ συμφωνεί με τη σταδιακή προσέγγιση της ελάφρυνσης του χρέους που προτάσσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο θέλει περισσότερα βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι απόψε θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Όπως τονίζουν διάφορες πηγές, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι μια νέα ελληνική κρίση, για την οποία μάλιστα δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk