Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) υιοθέτησε δέσμη μέτρων με σκοπό να προωθήσει τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια κυκλική οικονομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η κυκλική οικονομία είναι μια βιομηχανική οικονομία σχεδιασμένη να αποκαθίσταται και να αναδημιουργείται από πρόθεση. Στοχεύει σε ένα νέο μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση», διατηρώντας τη μέγιστη χρησιμότητα και αξία των προϊόντων, των εξαρτημάτων και των υλικών, τεχνικών και βιολογικών, σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής τους.
Για να δώσει ώθηση και να υποστηρίξει αυτή την πολιτική κατεύθυνση η Επιτροπή δεσμεύθηκε σε μια εκτενή και πολύ φιλόδοξη ατζέντα, την οποία θα υποστηρίξει με «χρηματοδότηση ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και 5,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά ταμεία, από διαχείριση απορριμμάτων και επενδύσεις στην κυκλική οικονομία σε εθνικό επίπεδο».
Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την κυκλική οικονομία χρειάζεται να κατανοηθεί και να ενσωματωθεί στην πολιτική και αναπτυξιακή ατζέντα της Ελλάδας με στόχο:
  • Την επανεκκίνηση των επενδύσεων.
  • Την παροχή πληροφοριών, τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Τον μετασχηματισμό της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.
Με σκοπό την προαγωγή της προοπτικής για ουσιαστική αναμόρφωση που μπορεί να φέρει η ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην ελληνική οικονομία, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ανέθεσε στην Ernst & Young Ελλάδας (ΕΥ) την εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Στα συμπεράσματα της μελέτης εντοπίζονται:
  • Η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και η ανάγκη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου.
  • Η αποσπασματική υιοθέτηση κυκλικών μοντέλων από ορισμένους κλάδους, στο πλαίσιο ελλιπούς βιομηχανικής «συμβίωσης».
  • Η ελλιπής κατανόηση και εφαρμογή κυκλικών μοντέλων, με έμφαση στη φάση του τέλους ζωής των προϊόντων.
  • Η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Η εξάρτηση της βιομηχανίας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα.
Η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ανατρέποντας τις τάσεις αποεπένδυσης που επικρατούν, δίνοντας ώθηση σε νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, επιλύοντας ταυτόχρονα και χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου 2016.
Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης είναι πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο κ. Βασίλειος Καμινάρης εταίρος της ΕΥ Ελλάδος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ