Λίγοι θα πληρώσουν τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ των πολλών

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο για 500.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ πίστευαν ότι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα είχαν ανάλογη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο για 500.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ πίστευαν ότι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα είχαν ανάλογη μείωση του ΕΝΦΙΑ τελικά θα τους συμβεί ακριβώς το αντίθετο καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν είτε αμετάβλητο ΕΝΦΙΑ είτε μικρές μειώσεις. Βάσει των νέων διατάξεων, προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φορολογίας για τα οικόπεδα, ενώ μειώνεται σημαντικά το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα υπολογίζεται στον συμπληρωματικό φόρο η αξία των αγροτεμαχίων που έως σήμερα εξαιρούνταν.
Με τις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών και να επιτευχθεί εφέτος ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, ο ίδιος με πέρυσι.
Τα μη ηλεκτροδοτούμενα


Επίσης, χωρίς καμία έκπτωση θα μείνουν οι φορολογούμενοι που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες τους. Σε πάρα πολλές περιοχές η τιμή ζώνης μειώθηκε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, στον Δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης έχει διαμορφωθεί μετά τη μείωση στα 2.050 ευρώ ανά τ.μ. από 2.500 ευρώ που ήταν. Ωστόσο, ο φορολογικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη θα παραμείνει ίδιος, 6 ευρώ ανά τ.μ.. Σε άλλο παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ. παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. από 1.950 ευρώ ανά τ.μ.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστηρίζει ότι έξι εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μόνο 500.000 περισσότερο, παρότι οι αλλαγές προβλέπουν:
  • Την αύξηση συντελεστών φορολογίας οικοπέδων.
  • Την αύξηση συμπληρωματικού φόρου ακινήτων για ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ σήμερα). Ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι «η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, όπως και το 2015. Δεν υπάρχει καμία συνολική επιβάρυνση. Ομως το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών. Ετσι, για να πιάσουμε τον ίδιο στόχο 6 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και 500.000 πληρώνουν περισσότερο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk