Καλοκαίρι αναταράξεων στις αγορές

Από τις αρχές του 2016 το πετρέλαιο έχει καταγράψει τα υψηλότερα κέρδη (29%) και έπεται ο χρυσός (20%), ενώ συνολικά η τιμή των εμπορευμάτων (σύμφωνα με τον δείκτη S&P GSCI) έχει ενισχυθεί κατά 18%.

Από τις αρχές του 2016 το πετρέλαιο έχει καταγράψει τα υψηλότερα κέρδη (29%) και έπεται ο χρυσός (20%), ενώ συνολικά η τιμή των εμπορευμάτων (σύμφωνα με τον δείκτη S&P GSCI) έχει ενισχυθεί κατά 18%. Παράλληλα οι τιμές των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) έχουν αυξηθεί περισσότερο από 3% απορροφώντας τις συνέπειες από τις πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες έχουν καταγραφεί στην πλειονότητα των μεγάλων χρηματιστηρίων (-13,5% ο ιαπωνικός Nikkei, -10% ο Euro Stoxx της ευρωζώνης).
Εξαίρεση αποτελεί ο αμερικανικός δείκτης S&P-500 που έχει ενισχυθεί οριακά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο (σύμφωνα με τον δείκτη MSCI World) έχει σημειωθεί οριακή μείωση των τιμών των μετοχών.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από απώλειες 14,4 δισ. ευρώ ως το χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου, οι μετοχές ανέκαμψαν με κέρδη πάνω από 13 δισ. ευρώ, μηδενίζοντας τις απώλειες του έτους, ενώ και οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν ως το 7,4%, καθώς οι προσδοκίες να κλείσει τελικά επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης βελτιώνονταν.
Για τη συνέχεια πάντως 168 διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του μισού τρισ. δολαρίων σε σχετική έρευνα της Bank of America Merrill Lynch εκτιμούν ότι ίσως έρχεται ένα «καλοκαίρι αναταράξεων» για τις αγορές.
Προβληματισμός


Το δημοψήφισμα της Βρετανίας για παραμονή ή έξοδό της από την ΕΕ αλλά και το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια των ισχυρών κεντρικών τραπεζών δεν μπορούν να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη προβληματίζουν τους διαχειριστές.
Η επιδείνωση επίσης των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και η πιθανή υποτίμηση του γουάν προκαλούν πονοκέφαλο, την ώρα που τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, με αύξηση των δαπανών σε έργα υποδομής και αλλεπάλληλες χαλαρώσεις της νομισματικής πολιτικής, πλησιάζουν στο τέλος τους ενισχύοντας την αβεβαιότητα.
Πάντως το 71% αυτών, αν και θεωρούν «απίθανο» ή «απόλυτα απίθανο» το Brexit, έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις βρετανικές μετοχές, ενώ σχεδόν οι μισοί εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο 12μηνο.
Εξάλλου τα πρακτικά της FOMC άφησαν ενδείξεις για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο, γεγονός που έδωσε ώθηση στο δολάριο πιέζοντας τον χρυσό και το πετρέλαιο. Αν και οι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανή μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, μια πρώιμη κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο δεν είναι πλέον απίθανη.
Αν πάντως οι αγορές δείξουν σημάδια μεγάλης αναταραχής την περίοδο ως το βρετανικό δημοψήφισμα, δύσκολα η Τζάνετ Γέλεν θα μπορούσε να πειστεί να μην υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων άμεσα.
Αν και η ρητορική της προέδρου της Fed είναι λίγο πιο αυστηρή (hawkish), καθώς υποβαθμίστηκε ελαφρώς η σπουδαιότητα της επίδρασης που ασκούν οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στις διεθνείς αγορές στην αμερικανική οικονομία, η Citigroup αναμένει μία μόνο αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου (στο 0,75%) ως τα τέλη του 2016. Ωστόσο, με τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο να εκτοξεύονται στις προθεσμιακές αγορές στο 32% από μόλις 4% προηγουμένως, αρκετοί αναλυτές αναμένουν τώρα δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του έτους, σημειώνοντας πως θα πρέπει κάποια στιγμή η Fed να αποδεχθεί τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.

H πορεία του δείκτη από το 1900 ως σήμερα
Πώς ο Dow Jones «βγάζει» πρόεδρο στις ΗΠΑ

Καθώς οι αμερικανικές εκλογές ιστορικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνοντας τις τάσεις που θα επικρατήσουν στη συνέχεια διεθνώς, η εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου παραμένει στο επίκεντρο αναλυτών, οικονομολόγων και επενδυτών.
Παρά το ενδεχόμενο ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν ως την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, προς το παρόν σε έρευνα της Citigroup μεταξύ των θεσμικών επενδυτών πελατών της η Hillary Diane Rodham Clinton (Χίλαρι Κλίντον) εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές των αγορών θεωρούν ότι μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Donald John Trump (Ντόναλντ Τραμπ) θα είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση. Στις ΗΠΑ το θέμα δεν είναι ο Τραμπ αλλά η αποστροφή όλων για την κατεστημένη πολιτική ελίτ, παρατηρούσε προσφάτως ο Steen Jakobsen, οικονομολόγος και επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank.
Συχνά πάντως λέγεται ότι το χρηματιστήριο απεικονίζει τις ελπίδες και τους φόβους του κόσμου, αλλά μπορεί ο περίφημος δείκτης Dow Jones Industrials των ΗΠΑ να προβλέψει τον νικητή των εκλογών; Για το ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ η Hirsch, που εδρεύει στο Old Tappan της Πολιτείας του Nιου Τζέρσι, ερεύνησε τη συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1900 ως σήμερα, την περίοδο από το τελευταίο συνέδριο των κομμάτων ως την ημέρα των εκλογών, περίοδο όπου και αντικατοπτρίζεται καλύτερα, σύμφωνα με τους μελετητές, το συναίσθημα των ψηφοφόρων.
H Hirsch λοιπόν σημειώνει ότι σε 17 εκλογικές αναμετρήσεις από το 1900 ως σήμερα η νίκη και η επιδοκιμασία του κόμματος που ήταν στην εξουσία προβλέφθηκε μέσω της ανόδου του δείκτη Dow Jones σε 15 από αυτές. Αντιθέτως, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και η ήττα του κυβερνώντος κόμματος προβλέφθηκε μέσω της πτώσης του εν λόγω δείκτη σε επτά από τις δέκα ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου. Σήμερα πάντως ο περίφημος δείκτης σημειώνει οριακή μεταβολή από την αρχή του έτους.
Ο Οκτώβριος επίσης δίνει ένα καλό δείγμα στοιχείων για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. H Hirsch υποστηρίζει ότι «αν ο Dow Jones έχει ανεβεί κατά 3,3% ή και περισσότερο τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τότε το κυβερνών κόμμα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του εξεταζόμενου διαστήματος δεν χάνει ποτέ, ενώ αν ο Dow Jones έχει το ίδιο διάστημα υποχωρήσει κατά 0,5% ή και περισσότερο, το κυβερνών κόμμα δεν κερδίζει ποτέ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk